Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Поносна колевка" за Медијану од 169 градова и општина у Србији

rssBookmark and Share

Ниш 26.02.2018. Јужна Србија Инфо

Градска општина Медијана по бризи за пронаталитетну политику и породице са троје и више деце, по оцени Покрета за децу три плус, пета је од 169 градова и општина у Србији као једина градска општина, односно општина која није јединица локалне самоуправе

"Поносна колевка" за Медијану од 169 градова и општина у Србији

Признање Покрета за децу три плус добили су и град Лозница-Златна колевка, Општина Нова Варош-Сребрна колевка, Општина Куршумлија-Бронзана колевка, Општина Чајетина-Поносна колевка.

Ову награду Градска општина Медијана добила је захваљујући томе што сваком прворођеном детету у недељи на територији општине дарује 10.000 динара, а сваком трећерођеном детету у породици 120.000 динара, као и због финансирања вантелесне оплодње сваке године за по 20 парова са по 200.000 динара.

Захваљујући на урученој награди, председник Градске општине Медијана Небојша Коцић је истакао да је брига о деци и младима општини, али и њему лично, увек била приоритет. Коцић је нагласио да поред овог што је општина чинила до сада размишља и о увођењу донације за свако четврто дете у породици у износу од 240 000 динара. Општина покреће и картице Медијана за бебу више – попусти за маме и бебе којима ће код великог броја друшвено одговорних фирми, малих и великих као што су поликлинике, апотеке, продавнице дечије гардеробе, хипермаркети, такси услуге, услуге салона за лепоту,  бити омогућени попусти од 20 до 50 % мамама до навршене старости детета од годину дана. Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић овом приликом промовисао је и Фондацију Царица Јелена коју је општина основала, а чијим средствима ће, као прва активност бити финансирана набавка четири ЦТГ апарата за породилиште.

Владица Гавриловић, председник Покрета за децу три плус, истакао је да држава мора нешто системски да учини у борби против беле куге, јер се у Србији сваке године роди 36 000 деце мање него претходне године. Он је истакао да су наши преци ратовали за нашу земљу и да ми данас не смемо да је изгубимо зато што нам се не рађају деца.

Гавриловић сматра да само материјална, финанасијска давања државе и свих других друштвених субјеката може довести до повећања наталитета. Похвалио је Градску општину Медијана на средствима која у ту сврху издваја, јер ако се узме у обзир да је међу награђенима, њен буџет најмањи, онда је Медијана на првом месту у Србији по давањима за породице са троје и више деце.Нема боље инвестиције од инвестирања у бидићност, а то су деца, јер ништа нема такву вредност као људски живот.

Председник Градске општине Медијана Небојша Коцић обећао је помоћ Покрету за децу три плус у организовању другог Сабора овог Покрета који ће бити одржан у Нишу у марту месецу. Градска општине Медијана подржала је и акцију Покрета Картица минус за три плус, које постоје у десетак градова у Србији, а које породицама са троје и више деце до пунолетства деце омогућава попусте за куповину робе и плаћање услуга у преко сто предузећа.

Иначе, Покрет за децу три плус  је основан на ВАСКРС, 16. 04. 2017. године, са циљем, како сами кажу,  да Србију оставимо нашим потомцима, онакву какву смо је наследили од наших предака.

Покрет за децу три плус је покренуо петицију за формирање одрживог демографског фонда из којег би се финансирали родитељски додаци (за прво и друго дете), односно накнаде мајкама са троје деце до дечијег пунолетсва.

Стабилан демограсфски фонд је гаранција повећавања родитељског додатка за прво и друго дете, као и сигурност вишедетним породица и грађанима који се одлуче да своју породицу прошире.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Медијана градска општина   инвестиције   треће дете   општина Куршумлија   градске општине   Градска општина   Небојша Коцић   Медијана за бебу више   Покрет за децу и младе три плус НВО   Поносна колевка
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима