Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Посао за нишке лекаре, ни по бабу ни по стричевима [видео]

rssBookmark and Share

Ниш 27.07.2015. РТС

Недавни конкурс Клиничког центра у Нишу за пријем лекара прошао је без жалби кандидата, иако се за осам места јавило 136 оних који испуњавају услове конкурса.

Посао за нишке лекаре, ни по бабу ни по стричевима [видео]

Највише жалби у току конкурса имао је сам директор Клиничког центра, који је и у отвореном писму јавности замолио пријатеље, рођаке и познанике да престану да од њега траже помоћ при запошљавању. Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције

Транспарентност процедуру је оценио као транспарентну и закониту, а похвала је стигла и од амбасадора ЕУ Мајкла Давенпорта.

Гинеколог Дејан Радовановић у Клинички центар Ниш примљен је по конкурсу, који је, како се испоставило, био више од разговора са комисијом.

"Дат је тест, то је било непријатно изненађење. Међутим, свако ко аплицира за посао мора да буде свестан да ће бити провере - или кроз разговор или писмено. Они су одлучили да то буде писмено", рекао је доктор Радовановић.

Принцип је био - ни по бабу ни по стричевима. Па је то што један од примљених има исто презиме као генерални директор, кажу и један и други, случајност.

"Нису сви Радовановићи у Србији и у Нишу рођаци. То се лако доказује анализом крви", каже Зоран Радовановић, директор Клиничког центра у Нишу.

По објављивању конкурса, каже Радовановић, уследили су позиви пријатеља, рођака и партијских колега које је он јавно замолио да не ургирају. Поступак је пратила организација Транспарентност.

"Констатовали смо да је уведен својеврстан преседан и пример позитивне праксе у имплементацији европских стандарда који имају двојаки циљ: владавину права и заштиту основног људског права на квалитетну здравствену заштиту и законито запошљавање", пише у саопштењу Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност.

Директор Клиничког центра каже да је одлука била искључиво на комисији.

"Разумем да је од 136 кандидата од којих примамо осам, 128 незадовољно и љуто на мене, али то је одлука комисија. А биће још запошљавања", рекао је Радовановић.

Тражили су се лекари опште праксе, гинеколози, анестезиолог и радиолог, и за сваку грану формирана је посебна стручна комисија.

За примљене кандидате који имају искуства са унапред намештеним конкурсима где нису ни позивани на разговоре, ово је сасвим ново.

"Сада је било другачије. Вредновала се воља и знање. Показала сам шта знам и пресрећна сам", рекла је Наталија Машуловић, лекар опште медицине.

Поред оваквих конкурса, против корупције овде се боре и позивањем пацијената да пријаве уколико им лекари затраже мито.

Јелена Мариновић

video...

Коментара: 0


#   Ниш   запошљавање     Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   конкурс   Клинички центар   људска права   Дејан Радовановић   Наталија Машуловић
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима