Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Posao za niške lekare, ni po babu ni po stričevima [video]

rssBookmark and Share

Niš 27.07.2015. RTS

Nedavni konkurs Kliničkog centra u Nišu za prijem lekara prošao je bez žalbi kandidata, iako se za osam mesta javilo 136 onih koji ispunjavaju uslove konkursa.

Posao za niške lekare, ni po babu ni po stričevima [video]

Najviše žalbi u toku konkursa imao je sam direktor Kliničkog centra, koji je i u otvorenom pismu javnosti zamolio prijatelje, rođake i poznanike da prestanu da od njega traže pomoć pri zapošljavanju. Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije

Transparentnost proceduru je ocenio kao transparentnu i zakonitu, a pohvala je stigla i od ambasadora EU Majkla Davenporta.

Ginekolog Dejan Radovanović u Klinički centar Niš primljen je po konkursu, koji je, kako se ispostavilo, bio više od razgovora sa komisijom.

"Dat je test, to je bilo neprijatno iznenađenje. Međutim, svako ko aplicira za posao mora da bude svestan da će biti provere - ili kroz razgovor ili pismeno. Oni su odlučili da to bude pismeno", rekao je doktor Radovanović.

Princip je bio - ni po babu ni po stričevima. Pa je to što jedan od primljenih ima isto prezime kao generalni direktor, kažu i jedan i drugi, slučajnost.

"Nisu svi Radovanovići u Srbiji i u Nišu rođaci. To se lako dokazuje analizom krvi", kaže Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra u Nišu.

Po objavljivanju konkursa, kaže Radovanović, usledili su pozivi prijatelja, rođaka i partijskih kolega koje je on javno zamolio da ne urgiraju. Postupak je pratila organizacija Transparentnost.

"Konstatovali smo da je uveden svojevrstan presedan i primer pozitivne prakse u implementaciji evropskih standarda koji imaju dvojaki cilj: vladavinu prava i zaštitu osnovnog ljudskog prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i zakonito zapošljavanje", piše u saopštenju Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

Direktor Kliničkog centra kaže da je odluka bila isključivo na komisiji.

"Razumem da je od 136 kandidata od kojih primamo osam, 128 nezadovoljno i ljuto na mene, ali to je odluka komisija. A biće još zapošljavanja", rekao je Radovanović.

Tražili su se lekari opšte prakse, ginekolozi, anesteziolog i radiolog, i za svaku granu formirana je posebna stručna komisija.

Za primljene kandidate koji imaju iskustva sa unapred nameštenim konkursima gde nisu ni pozivani na razgovore, ovo je sasvim novo.

"Sada je bilo drugačije. Vrednovala se volja i znanje. Pokazala sam šta znam i presrećna sam", rekla je Natalija Mašulović, lekar opšte medicine.

Pored ovakvih konkursa, protiv korupcije ovde se bore i pozivanjem pacijenata da prijave ukoliko im lekari zatraže mito.

Jelena Marinović

Komentara: 0


#   Niš   zapošljavanje     Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   konkurs   Klinički centar   ljudska prava   Dejan Radovanović   Natalija Mašulović
@tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima