Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Потписана још четири уговора за куповину сеоских кућа прокупачком крају

rssBookmark and Share

Прокупље 30.11.2022. Јужна Србија Инфо

– У селима широм Србије 530 кућа добило је нове власнике што значи да је велики, прави повратак у села Србије почео, рекао је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у петак 25. новембра у Палати Србија на потписивању уговора за куповину сеоских кућа са окућницом на територији Србије.

Потписана још четири уговора за куповину сеоских кућа прокупачком крају

Том приликом Кркобабић је нагласио да се ради о рекордном броју кућа и да је тим потписивањем заокружен овогодишњи циклус доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом, за који је првобитно било опредељено 500 милиона динара, а затим, због изузетно великог интересовања, ребалансом буџета Републике Србије додато још 580 милиона.

Ради се о тројним уговорима Министарства са градоначелницима и председницима општина, на чијим се територијама налазе куће и добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

-Сада је потписан уговор за куповину четири куће на селу, што са претходних три чини укупно седам кућа само ове године, односно више од седам милиона динара, колико је Влада Србије инвестирала у развој села на нашем подручју, рекао је Дејан Тонић члан прокупачког Градског већа задужен за пољопривреду.

Он је навео да се ради о младим људима који су добили шансу да на селу започну нови живот у сопственим домаћинствима што им даје могућност и да прошире породицу.

Тонић је навео да се до краја ове 2022. године очекује решавање захтева за добијање још једне куће са окућницом у околини Прокупља што би значило да ће сви поднети захтеви за ову годину бити испуњени и додао да је та куповина кућа у прокупачком крају омогућила и повећање броја становника на сеоском подручју.

-Локална самоуправа учиниће све да ти људи имају оно што им треба, од здравствене заштите, образовања, вртића до културних садржаја и да је програм постигао свој циљ, а то је опстанак села у Србији, изјавио је Дејан Тонић.

Он је истакао да локална самоуправа и он лично стоје на располагању свима онима који планирају да у наредној 2023. години конкуришу за добијање кућа на селу, како би им помогли да прикупе све потребне папире који су им неопходни да остваре то право.

Такође је подвукао да куће које се купују морају да буду легализоване, озакоњене и да имају употребне дозволе.

Сеоске куће са окућницама за које су протеклог викенда потписани уговори налазе се у прокупачким селима Житни Поток, Бреговина, Бајчинце и Мала Плана.

Тако је у Житном Потоку кућу добио млади брачни пар Јасна Ибрић и Раде Филипивић, а у Бреговини Данијела Ристић и Елвис Јовановић. Куће се добиле и самохрана мајка Романа Васић у Малој Плани и млада пољопривредница Александра Ђокић у Бајчинцу.

Нови станари, до сада напуштених кућа на подручју прокупачких села, изразили су задовољство и захвалност локалној самоуправи и Министарству за бригу о селу на помоћи која им је омогућила да започну бољи и извеснији живот који ће им поред тога што ће од сада бити у својим кућама омогућити и да се баве пољопривредном производњом на окућницама које су добили и које нису занемарљиве величине.

Како је приликом потписивања уговора наглашено у Палати Србије млади људи добили су куће у 300 села у свим деловима Србије и на тај начин нови дом на селу добило још 870 људи са 500 деце, 340 брачних и ванбрачних парова, 80 младих пољопривредника и 110 самохраних родитеља.

-Просек година добитника кућа је испод 30 година, што значи да су се српска села знатно подмладила, чуло се на потписивању уговора.

-До сада је средствима из овог програма купљена 1.631 сеоска кућа са окућницом које се налазе у 119 јединица локалних самоуправа у свим деловима Србије, што значи да око 5.000 са око 2.000 деце остаје на селу или одлази из града да живи на селу, што представља имозантну снагу, речено је у Министарству за бригу о селу.


#   Прокупље   Мала Плана   брачни пар   Милан Кркобабић   Министарство за бригу о селу
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима