Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Припреме за малу матуру, сутра пробни тест из математике

rssBookmark and Share

Ниш 01.06.2020. В.П. Народне новине, Белами, Јужна Србија Инфо

Осмаци се враћају у клупе бог пробног завршног испита и данас су преузели тестове из матерњег језика и комбиновани тест. У уторак решавају тест из математике, а са разредним старешинама се договарају и о поправљању оцена.

Фото: Белами
Фото: Белами

Данас су мали матуранти донели и ђачке књижице са сликом како би се пријавили за завршни испит који сви морају да полажу јер је то услов да добију диплому о завршеном основном образовању.

У ОШ “Вожд Карађорђе” ђаци су почели да долазе веч око осам сати са обавезном маском и рукавицама. Помоћно особље је у школи било који сат раније. Дезинфиковане су просорије у којима ће боравити ученици са професорима, постављене су дезобаријере на улазним вратима, дезинфикована је и капија на улазу.

“Осмаци данас преузимају тестове за завшни испит из матерњег језика и комбиновани тест који ће решавати код куће”, објашњава Милена Костић, директорка ОШ “Вожд Карађорђе”. “У овом случају рачунамо на њихову савест  и да ће сами решавати тестове. Пробни завршни испит који сада организујемо служи да ученици провере своје знање, али и све техничке радње које прате овај испит. Сутра деца раде тест из математике од 8 сати, након тога школа пакује сва три теста и односимо их у Школску управу где се записнички констатује све што је потребно. Математику ће полагати у школи”, објашњава Милена Костић.

Основне школе су од Министарства просвете, науке и технолошког развоја добиле и смернице за организовање завршног испита који се одржава 17, 18. и 19.јуна.

“Тестове ће ученици решавати од 9 до 11 сати, једино што још не знамо тачно да ли ће дежурати наставници из матичних или других школа, али знамо да ће супервизори бити из средњих школа”, додаје Милена Костич. “Ученици завршни испит полажу у школи, у учионицама ће и тада бити по девет ученика, учионице ће бити дезинфиковане, а мали матуранти ће добити и прецизна упуства шта да понесу за завршни испит. Процедура је мало другачија што се тиче школе него до сада јер постоје обрасци које морамо да попуњавамо. Ако све добро испробају та процедура ће за њих бити сложена”.

Она додаје да је задовољна како се одвијала онлајн настава. Деца су показала велику дозу озбиљности током рада мада је ово први пут да на овај начин обрађују наставне јединице са професорима.

“Сви се најискреније надамо да ће и завршни испит протећи у најбољем раду јер смо се сви максимално потрудили да одрадимо све што је потребно”, закључује Милена Костић.

Основци могу да поправе и оцене којима нису задовољни.

“За поправљање оцена осмаци имају три дана 3, 4. и 5. јун. Неки од ученика су се већ јавили разредним старешинама и договорили се са њима из којих предмета желе да поправе оцене. Након тога, од среде, почиње припремна настава.Настава се  одржава само у суботу онлајн и то је по предлогу нашег министра.Припремна настава ће трајати десет дана. Ученици долазе у школу и раде са професорима. Онлајн припремна ће бити одржана искључиво за оне ученике који из оправданих разлога, постојања неког ризика, не могу да дођу у школу”, каже директорка ОШ “Вожд Карађорђе” Милена Костић и додаје да припремна настава служи да са професорима провере оне делове градива који им нису јасни.

Припремна настава се одржава свакодневно и завршава се 15.јуна у понедељак.

Коментара: 0


#   Ниш   протест   Мала матура   Вожд Карађорђе ОШ   Милена Костић   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима