Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Група која не путује нигде" - шта ће бити са запосленима у туризму

rssBookmark and Share

Ниш 25.08.2020. Јужна Србија Инфо

Данас је у Нишу одржана манифестација ‘’10 минута за спас туризма’’. Пре тога, туристички радници су аутобусима прошли кроз град, од паркинга код "Темпа", преко Трга краља Александра, до Стоп-шопа и преко Булевара Немањића стигли до циља, централног градског трга.

"Група која не путује нигде" - шта ће бити са запосленима у туризму

Туристички водичи су у перформансу којим су желели да скрену пажњу државе на свој положај и положај свих туристичких радника носили транспаренте на којима су биле исписане дестинације до којих ове године туристи нису стигли због пандемије корона вируса. 

Било јет у и шешира, пешкира, сунцобрана, кофера, све оно што је одложено због отказаних путовања. 
                     

"Водичи, туристичке и агенције за изнајмљивање возила, већ пет месеци су без посла и прихода, а свеукупна ситуација је готово катастрофална са станивишта преживаљавања услед глобалне пандемије и немогућности пословања, наведено је у ‘’Апелу за спас туристичке привреде’’ који је прочитала Милица Беган, туристички радник.
                     
‘’Позивамо зато наше државне органе да нас подрже и помогну нам да наставимо са послом који волимо, за који смо се школовали и који храни наше породице, а који је генерацијама наших путника доносио најлепше успомене. Апелујемо јер смо сигурни да ће и наши путници, ал ии страни гости који откривају Србију, у нама имати најбоље амбасадоре, који ће као и до сада, умети да представе Србију на најлепши могући начин’’, наводи се у Апелу.
                       
Целокупни перформанс који је изведен на Тргу краља Милана, имао је за циљ да укаже на стање у којем се налази туристички сектор привреде, а у светлу пандемије вируса корона.
                       
‘’Стање у туризму је тренутни веома тешко. Ми смо свесни да за ово што се десило нико лично није одговоран, једноставно је наша привредна грана тренутно изузетно погођена. Ми смо од момента када је уведено ванредно стање у земљи пословали без икаквих прихода. То што се спорадично неке границе отварају, па поново затварају, то нам више штети  него што ће нам донети спас’’, казао је Бојан Милосављевић, туристички радник.
                       
Неопходна помоћ државе
                     
‘’Најконкретнија помоћ су плате за раднике. Оно што ми желимо да одржимо је наш капацитет на дужи временски период јер није фер и није коректно да се туризам нађе у истом кошу са другим делатностима које су пословале са мање губитака. Ако помоћ изостане, следи најгори сценарио отпуштање радника, смањивање капацитета. Није проблем само 2.000 туристичких радника у Нишу, проблем су њихове породице’’.
             
Према речима Зорана Петковића, који је 52 године у туризму до сада није било оваког стања. ‘’Ово је катастрофа и све је већ речено, а потребно је поменути и туристиче аутобусе за које запошљавамо по два возача и који остају без зараде. Аутобуси нам стоје’’.
           
Весна Николић је туристички водич града Ниша и Србије.
           
‘’Држава је заборавила на туристичке водиче а неопходни смо у свим акцијама и на туристичким путовањима. Влада нас нигде није препознала, добили смо само помоћ од 100 евра као и сви грађани. Од нове године немамо посла. Кренули смо нешто мало у јуну и то је то. Оних сто евра нема ништа не значи јер живимо од овог посла. Желимо само да људи из Владе  помисле на нас , на нашу децу али и на то да туризам у Србији не може без туристичких водича’’- казала је Николић.
               
Туристички радници су били ин а централним трговима у Беграду, Новом Саду и Крагујевцу.

 

Коментара: 0


#   Ниш   туризам   Туристичке агенције   незапосленост   привреда   протест   запослени   Удружење туристичких водича   перформанс   Коронавирус   10 минута за спас туризма
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима