Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pripreme za malu maturu, sutra probni test iz matematike

rssBookmark and Share

Niš 01.06.2020. V.P. Narodne novine, Belami, Južna Srbija Info

Osmaci se vraćaju u klupe bog probnog završnog ispita i danas su preuzeli testove iz maternjeg jezika i kombinovani test. U utorak rešavaju test iz matematike, a sa razrednim starešinama se dogovaraju i o popravljanju ocena.

Foto: Belami
Foto: Belami

Danas su mali maturanti doneli i đačke knjižice sa slikom kako bi se prijavili za završni ispit koji svi moraju da polažu jer je to uslov da dobiju diplomu o završenom osnovnom obrazovanju.

U OŠ “Vožd Karađorđe” đaci su počeli da dolaze več oko osam sati sa obaveznom maskom i rukavicama. Pomoćno osoblje je u školi bilo koji sat ranije. Dezinfikovane su prosorije u kojima će boraviti učenici sa profesorima, postavljene su dezobarijere na ulaznim vratima, dezinfikovana je i kapija na ulazu.

“Osmaci danas preuzimaju testove za zavšni ispit iz maternjeg jezika i kombinovani test koji će rešavati kod kuće”, objašnjava Milena Kostić, direktorka OŠ “Vožd Karađorđe”. “U ovom slučaju računamo na njihovu savest  i da će sami rešavati testove. Probni završni ispit koji sada organizujemo služi da učenici provere svoje znanje, ali i sve tehničke radnje koje prate ovaj ispit. Sutra deca rade test iz matematike od 8 sati, nakon toga škola pakuje sva tri testa i odnosimo ih u Školsku upravu gde se zapisnički konstatuje sve što je potrebno. Matematiku će polagati u školi”, objašnjava Milena Kostić.

Osnovne škole su od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobile i smernice za organizovanje završnog ispita koji se održava 17, 18. i 19.juna.

“Testove će učenici rešavati od 9 do 11 sati, jedino što još ne znamo tačno da li će dežurati nastavnici iz matičnih ili drugih škola, ali znamo da će supervizori biti iz srednjih škola”, dodaje Milena Kostič. “Učenici završni ispit polažu u školi, u učionicama će i tada biti po devet učenika, učionice će biti dezinfikovane, a mali maturanti će dobiti i precizna upustva šta da ponesu za završni ispit. Procedura je malo drugačija što se tiče škole nego do sada jer postoje obrasci koje moramo da popunjavamo. Ako sve dobro isprobaju ta procedura će za njih biti složena”.

Ona dodaje da je zadovoljna kako se odvijala onlajn nastava. Deca su pokazala veliku dozu ozbiljnosti tokom rada mada je ovo prvi put da na ovaj način obrađuju nastavne jedinice sa profesorima.

“Svi se najiskrenije nadamo da će i završni ispit proteći u najboljem radu jer smo se svi maksimalno potrudili da odradimo sve što je potrebno”, zaključuje Milena Kostić.

Osnovci mogu da poprave i ocene kojima nisu zadovoljni.

“Za popravljanje ocena osmaci imaju tri dana 3, 4. i 5. jun. Neki od učenika su se već javili razrednim starešinama i dogovorili se sa njima iz kojih predmeta žele da poprave ocene. Nakon toga, od srede, počinje pripremna nastava.Nastava se  održava samo u subotu onlajn i to je po predlogu našeg ministra.Pripremna nastava će trajati deset dana. Učenici dolaze u školu i rade sa profesorima. Onlajn pripremna će biti održana isključivo za one učenike koji iz opravdanih razloga, postojanja nekog rizika, ne mogu da dođu u školu”, kaže direktorka OŠ “Vožd Karađorđe” Milena Kostić i dodaje da pripremna nastava služi da sa profesorima provere one delove gradiva koji im nisu jasni.

Pripremna nastava se održava svakodnevno i završava se 15.juna u ponedeljak.

Komentara: 0


#   Niš   protest   Mala matura   Vožd Karađorđe OŠ   Milena Kostić   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima