Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Продужетак аеродромске писте могућ тек након измештања пруге!

rssBookmark and Share

Ниш 05.07.2016. Народне новине, Јужна Србија Инфо

И поред најава челника града да би писта нишког аеродрома могла ускоро да се продужи, директор аеродрома “Константин Велики”, Владица Ђурђановић, оценио је да би то могло да се деси тек за шест година, када буде окончана велика грађевинска инвестиција везана за измештање пруге из града.

Продужетак аеродромске писте могућ тек након измештања пруге!

Како је недавно, гостујући на једној од регионалних телевизија, рекао Владица Ђурђановић, директор нишког Аеродроме, план је да се писта продужи за 300 метара, што би омогућило да у нишку ваздушну луку слећу и већи авиони.

-Најављивали су већу писту, али ће то бити када се измести пруга, завршетак тих радова најављује се за 2022. годину и тек онда може доћи до продужетка писте. Ми смо у Плану детаљне регулације дефинисали неких 300 метара, што ће омогућити и да највећи авиони слећу на нишки Аеродром. За сада је ова дужина писте довољна, с обзиром на обим саобраћаја и компаније које су изабрале Ниш као дестинацију, рекао је Ђурђановић.

Подсећања ради, писта нишког Аеродрома последњи пут је продужена након велике реконструкције после НАТО бомбардовања, а дужина писте је 2,5 километра. Међутим, због вештачких препрека из правца града и из правца Јастребца, због пруге, користи се 2,2 односно 2,3 километра писте.

Фото: Белами

Иначе, у плану је да до краја године аеродром изврши реновирање терминала чиме би, на неки начин, успео да прошири своје капацитете, али и визуално побољша свој утисак код путника. СМАТСА је, такође, најавила радове на изградњи новог контролног торња и постављање уређаја за инструментално слетање авиона при смањеној видљивости, чији завршетак је планиран до краја наредне године.

Аеродром “Константин Велики” наставља са континуираним растом броја путника, па је током јуна ове године летело 5 880 путника или 32 260 путника од почетка године.

Очекивања су да већ овог месеца буде оборен рекорд од преко 36 000 путника, колико је летело на крају 2015. године. Увођењем нових линија "Виз ера”- а и “Рајан ера”, које почетком августа стартују са нишког Аеродрома, очекује се око 120 хиљада путника на крају ове године.

Биз ер са нишког Аеродрома лети на редовним линијама до Базела и Малмеа, а од 1. односно 20. августа, стартује са новим дестинацијама и то до Мемингена, Ајндховена и Дортмунда. Највећа нискотарифна авио-компанија Рајан ерр, покренуће свој први лет за Берлин 4. септембра, док ће од зимског реда летења летети до Диселдорфа, Братиславе и Милана.

С.Ј.

Коментара: 0


#   Ниш   пруга   аеродром   радови   аеродром Константин Велики   Виз Ер   Владица Ђурђановић   измештање   Рајан ер
@NisAirport @wizzair @Ryanair @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима