Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Produžetak aerodromske piste moguć tek nakon izmeštanja pruge!

rssBookmark and Share

Niš 05.07.2016. Narodne novine, Južna Srbija Info

I pored najava čelnika grada da bi pista niškog aerodroma mogla uskoro da se produži, direktor aerodroma “Konstantin Veliki”, Vladica Đurđanović, ocenio je da bi to moglo da se desi tek za šest godina, kada bude okončana velika građevinska investicija vezana za izmeštanje pruge iz grada.

Produžetak aerodromske piste moguć tek nakon izmeštanja pruge!

Kako je nedavno, gostujući na jednoj od regionalnih televizija, rekao Vladica Đurđanović, direktor niškog Aerodrome, plan je da se pista produži za 300 metara, što bi omogućilo da u nišku vazdušnu luku sleću i veći avioni.

-Najavljivali su veću pistu, ali će to biti kada se izmesti pruga, završetak tih radova najavljuje se za 2022. godinu i tek onda može doći do produžetka piste. Mi smo u Planu detaljne regulacije definisali nekih 300 metara, što će omogućiti i da najveći avioni sleću na niški Aerodrom. Za sada je ova dužina piste dovoljna, s obzirom na obim saobraćaja i kompanije koje su izabrale Niš kao destinaciju, rekao je Đurđanović.

Podsećanja radi, pista niškog Aerodroma poslednji put je produžena nakon velike rekonstrukcije posle NATO bombardovanja, a dužina piste je 2,5 kilometra. Međutim, zbog veštačkih prepreka iz pravca grada i iz pravca Jastrebca, zbog pruge, koristi se 2,2 odnosno 2,3 kilometra piste.

Foto: Belami

Inače, u planu je da do kraja godine aerodrom izvrši renoviranje terminala čime bi, na neki način, uspeo da proširi svoje kapacitete, ali i vizualno poboljša svoj utisak kod putnika. SMATSA je, takođe, najavila radove na izgradnji novog kontrolnog tornja i postavljanje uređaja za instrumentalno sletanje aviona pri smanjenoj vidljivosti, čiji završetak je planiran do kraja naredne godine.

Aerodrom “Konstantin Veliki” nastavlja sa kontinuiranim rastom broja putnika, pa je tokom juna ove godine letelo 5 880 putnika ili 32 260 putnika od početka godine.

Očekivanja su da već ovog meseca bude oboren rekord od preko 36 000 putnika, koliko je letelo na kraju 2015. godine. Uvođenjem novih linija "Viz era”- a i “Rajan era”, koje početkom avgusta startuju sa niškog Aerodroma, očekuje se oko 120 hiljada putnika na kraju ove godine.

Biz er sa niškog Aerodroma leti na redovnim linijama do Bazela i Malmea, a od 1. odnosno 20. avgusta, startuje sa novim destinacijama i to do Memingena, Ajndhovena i Dortmunda. Najveća niskotarifna avio-kompanija Rajan err, pokrenuće svoj prvi let za Berlin 4. septembra, dok će od zimskog reda letenja leteti do Diseldorfa, Bratislave i Milana.

S.J.

Komentara: 0


#   Niš   pruga   aerodrom   radovi   aerodrom Konstantin Veliki   Viz Er   Vladica Đurđanović   izmeštanje   Rajan er
@NisAirport @wizzair @Ryanair @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima