Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izgled novog terminala niškog aerodroma "Konstantin Veliki"

rssBookmark and Share

Niš 30.11.2016. Južna Srbija Info

Uskoro počinje rekonstrukcija i proširenje putničkog terminala na niškom aerodromu "Konstantin Veliki".

Putnički terminal .Foto: aviatica.rs
Putnički terminal .Foto: aviatica.rs

Ovih dana se očekuje početak radova na rekonstrukciji putničkog terminala na niškom aerodromu “Konstantin Veliki”. Prvi radovi koji će biti obavljeni su na sanaciji krova.

Zgrada terminala će biti proširena i rekonstruisana najmodernijim materijalima kako bi na putnike koji u sve većem broju dolaze u Niš avionom “ostavila što bolji utisak”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gostujući pre nekoliko dana na niškoj televiziji Belle Amie.

On je naveo da je trenutna zgrada terminala, koja je napravljena pre 30 godina i preživela bombardovanje trenutno “u očajnom stanju”.

Rekonstrukciju aerodroma pomoći će Republika Srbija, aerodrom “Nikola Tesla” će pomoći oko opreme, dok će SMATSA (Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore) raditi na izgradnji novog tornja aerodromske kontrole leta. U planu je i postavljanje nove ograde oko aerodroma kao i proširenje parkinga.

Vrednost početnih radova koji se očekuju ovih dana je 26 miliona dinara, dok bi celokupna rekonstrukcija prema rečima ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović iznosila oko 2,5 miliona evra.

Niški aerodrom, koji je do prošle godine bio gotovo avetinjski prazan, naprasno je oživeo dolaskom najveće istočnoevropske lov-kost avio-kompanije Viz er na leto prošle godine. Danas ova kompanija održava pet direktnih linija iz Niša, a njoj se od avgusta pridružila i najveća evropska lov-kost avio-kompanija Rajan er sa četiri linije nedeljno.

Nacionalna avio-kompanija Švajcarske SVIS koja je u vlasništvu Lufthansa Grupe i članica Star Alianse najavila je uspostavljanje redovnog saobraćaja između Niša i Ciriha od aprila naredne godine, a veliki globalni avio-prevoznik Turkiš er je uveo redovnu kargo liniju iz Istanbula.

Niški aerodrom će već ove godine oboriti istorijski rekord u broju putnika. Upravo danas (28. novembar 2016) uslužen je stohiljaditi putnik, a sledeće godine je procenjeno da će na letove od i do niškog aerodroma koristiti preko 300.000 putnika.

aviatica.rs

Komentara: 0


#   Niš   Zorana Mihajlović   Vlada Republike Srbije   aerodrom   Darko Bulatović   bombardovanje   rekonstrukcija   aerodrom Konstantin Veliki   Viz Er   Nikola Tesla   aerodrom Nikola Tesla   Vladica Đurđanović   putnici   Rajan er   aerodromski terminal   Turkiš kargo   Sviser
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @NisAirport @wizzair @Ryanair @FlySWISS @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima