Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Aerodrom "Konstantin Veliki" ima strateško-ekonomski značaj

rssBookmark and Share

Niš 22.06.2017. Južna Srbija Info

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je za proširenje terminala i opremu na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu, za manje od godinu dana, uloženo više od 70 miliona dinara.

Aerodrom "Konstantin Veliki" ima strateško-ekonomski značaj

Mihajlović je, tokom obilaska novih i rekonstruisanih šaltera za ček-in i rentgen kontrole za putnike Aerodroma "Konstantin Veliki", istakla da je to regionalni aerodrom, i da je Niš veoma važan za Srbiju i zapadni Balkan. 

Ona je naglasila da je potrebno iskoristiti strateški položaj ovog aerodroma, i najavila da će Vlada nastaviti da ulaže u njegovu infrastrukturu. 

Mihajlović je iznela podatak da je pre dve godine ovaj aerodrom imao 122.000 putnika, a da se zajedničkim radom stiglo do toga da ih ove godine ima već 140.000.

Radi se o velikom uspehu, ocenila je ona i dodala da je plan da se do 2020. godine broj putnika na niškom aerodromu poveća na 550.000, a možda i više. 

Podsetivši na to da su u prethodnih deset i više godina mnogi pričali o liderskoj poziciji ovog grada i Srbije, Mihajlović je istakla da Vlada Srbije pokušava kroz rezultate da to i pokaže.

Ona je napomenula da je u prethodnom periodu Vlada ulagala u niški aerodrom, potvrdivši da će se to i nastaviti, pri čemu je plan da ukupna ulaganja budu veća od 6,5 miliona evra.

Potpredsednik Vlade je istakla da je bezbednost na niškom aerodromu na najvišem nivou i da je u današnje vreme to prva crtica u infrastrukturi. 

Ona je izrazila očekivanje da bi na jesen mogao biti potpisan ugovor o koncesiji za Aerodrom "Nikola Tesla", dodavši da će to zavisiti od obavezujućih ponuda.

Mihajlović je podsetila na to da, prema planu, rok za dostavljanje obavezujućih ponuda koje sadrže i više detalja o razvoju beogradskog aerodroma i o ulaganju, ističe 4. septembra.

Očekujem da sve kompanije koje su izdvojene zaista dostave obavezujuće ponude, nakon čega će se sve dobro pogledati i izaberati najbolja ponuda, naglasila je ona ukazavši i na to da je Srbija sada u situaiciji da očekuje najbolje, s obzirom da je Aerdrom "Nikola Tesla" najbrže rastući aerodrom u celom regionu. 

Mihajlović je napomenula da se na početku za koncesiju javilo 27 kompanija, ocenivši da je to možda za neke bilo iznenađenje ali ne i za one koji se bave razvojem tog aerodroma.

Ona je istakla da se ceo proces odvija u saradnji sa puno svetskih konsultanata.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović poručio je da je niški aerodrom zahvaljujući državi uspeo da stane na noge, čime se stvaraju uslovi da se taj aerodrom razvija i da bude ne samo niški, već i aerodrom celog jugoistoka zemlje i šire.

On je istakao da će se nastaviti rekonstrukcija postojećih, ali i dogradnja dodatnih kapaciteta, dodavši da se trenutno izvode radovi na daljoj rekonstrukciji terminalne infrastrukture, izgradnji nedostajućeg hangara i na parking prostoru, vredni 7,5 miliona evra.

Na zgradi niškog aerodroma, koja je napravljena pre 30 godina, u sanaciju krova i fasada i u povećanje broja šaltera, kojih sada umesto dva ima četiri, uloženo je 30 miliona dinara, a 40 miliona uloženo je u opremu, pre svega u novi rendgen aparat za pregled putnika i ručnog prtljaga. 

Druga faza rekonstrukcije počinje 2018. godine, a cilj je povećanje, odnosno dupliranje kapaciteta terminala.

Komentara: 0


#   Niš   Zorana Mihajlović   aerodrom   Darko Bulatović   Nikola Tesla   Vladica Đurđanović   Zapadni Balkan   aerodromski terminal
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima