Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупачки Музеј добио нову сувенирницу

rssBookmark and Share

Прокупље 14.02.2023. Јужна Србија Инфо

Кроз пројекат „Уређење и опремање хола музеја“, Народни музеј Топлице је у прошлој години, уз помоћ Министартсва културе, добио нову сувенирницу за излагање сувенира и књига. Вредност овог пројекта била је 1.000.000,00, а њиме је набављена комплетна опрема са пултом и витринама, паноима са старим фотографијама о историјату музеја и другим знаменитостима нашег града.

Прокупачки Музеј добио нову сувенирницу

-У самом холу музеја одрађена је „Интерактивна табла–интерактивна мапаса QR-кодовима за преузимање апликације преко мобилног телефона“. Одрађена је и мобилна апликација под називом „Водич кроз Топлицу,“ коју је могуће преузети преко плеј продавнице, на свим андроид мобилним телефонима. На табли се налази мапа града и околине са свим значајним означеним објектима и локалитетима, које посетилац приликом доласка у град треба да посети. Управо кодови омогућавају да се добију све информације о поменутом објекту-локалитету (поред зграде музеја, ту су галерија „Божа Илић“, Спомен соба и Спомен парк Гвоздемом пуку, затим Хисар, споменичка целина-археолошко налазиште, Плочник-археопарк, споменици културе), на територији целог Топличког округа, рекла је директор Народног музеја Топлице Љиљана Красић.

Она је навела да је у току реализација још два пројекта, које је такође одобрило Министартсво културе Владе Републике Србије. Први је „Заштита, чување и представљање уметничких дела галерије Божа Илић“, чија вредност износи 800.000,00 динара. Средства су намењена за набавку мрежастих полица за одлагање уметничких слика из збирке историје уметности музеја. Уређењем депоа галерије „Божа Илић“, слике ће добити адекватну заштиту. Други пројекат је „Конзервација германског копља са археолошких истраживања утврђења Хисар у Прокупљу 2021.“ , а његова вредност је 685.000,00 динара.

-Копље је пронађено 2021. године током заштитних археолошких истраживања на локалитету Хисар у Прокупљу. Пројектом је предвиђена физичко хемијска анализа копља. У зависности од самих резултата анализа, приступиће се конверзацији предмета. Како конзервирани предмет захтева и адекватно чување, тако је потребно израдити и одговарајући постамент, витрину за излагање и транспортну кутију од инертних материјала. Имајући у виду да је предмет један од најрепрезентативнијих налаза V века нове ере, потребно га је и дигитализовати. У циљу промоције наше културне баштине и очувања нашег културног иодентитета, потребно је израдити краћи видео запис о целокупном третману предмета, од момента открића до презентације конзервираног артефакта, истакла је директор Народног музеја Топлице Љиљана Красић.

Она је нагласила да ова установа културе увелико ради и на припреми нових пројеката за 2023. годину, којима планира да аплицира код Министарства културе, чији су конкурси отворени до краја фебруара месеца.


#   Прокупље   Народни музеј Топлица   сувенири
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима