Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokupački Muzej dobio novu suvenirnicu

rssBookmark and Share

Prokuplje 14.02.2023. Južna Srbija Info

Kroz projekat „Uređenje i opremanje hola muzeja“, Narodni muzej Toplice je u prošloj godini, uz pomoć Ministartsva kulture, dobio novu suvenirnicu za izlaganje suvenira i knjiga. Vrednost ovog projekta bila je 1.000.000,00, a njime je nabavljena kompletna oprema sa pultom i vitrinama, panoima sa starim fotografijama o istorijatu muzeja i drugim znamenitostima našeg grada.

Prokupački Muzej dobio novu suvenirnicu

-U samom holu muzeja odrađena je „Interaktivna tabla–interaktivna mapasa QR-kodovima za preuzimanje aplikacije preko mobilnog telefona“. Odrađena je i mobilna aplikacija pod nazivom „Vodič kroz Toplicu,“ koju je moguće preuzeti preko plej prodavnice, na svim android mobilnim telefonima. Na tabli se nalazi mapa grada i okoline sa svim značajnim označenim objektima i lokalitetima, koje posetilac prilikom dolaska u grad treba da poseti. Upravo kodovi omogućavaju da se dobiju sve informacije o pomenutom objektu-lokalitetu (pored zgrade muzeja, tu su galerija „Boža Ilić“, Spomen soba i Spomen park Gvozdemom puku, zatim Hisar, spomenička celina-arheološko nalazište, Pločnik-arheopark, spomenici kulture), na teritoriji celog Topličkog okruga, rekla je direktor Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić.

Ona je navela da je u toku realizacija još dva projekta, koje je takođe odobrilo Ministartsvo kulture Vlade Republike Srbije. Prvi je „Zaštita, čuvanje i predstavljanje umetničkih dela galerije Boža Ilić“, čija vrednost iznosi 800.000,00 dinara. Sredstva su namenjena za nabavku mrežastih polica za odlaganje umetničkih slika iz zbirke istorije umetnosti muzeja. Uređenjem depoa galerije „Boža Ilić“, slike će dobiti adekvatnu zaštitu. Drugi projekat je „Konzervacija germanskog koplja sa arheoloških istraživanja utvrđenja Hisar u Prokuplju 2021.“ , a njegova vrednost je 685.000,00 dinara.

-Koplje je pronađeno 2021. godine tokom zaštitnih arheoloških istraživanja na lokalitetu Hisar u Prokuplju. Projektom je predviđena fizičko hemijska analiza koplja. U zavisnosti od samih rezultata analiza, pristupiće se konverzaciji predmeta. Kako konzervirani predmet zahteva i adekvatno čuvanje, tako je potrebno izraditi i odgovarajući postament, vitrinu za izlaganje i transportnu kutiju od inertnih materijala. Imajući u vidu da je predmet jedan od najreprezentativnijih nalaza V veka nove ere, potrebno ga je i digitalizovati. U cilju promocije naše kulturne baštine i očuvanja našeg kulturnog iodentiteta, potrebno je izraditi kraći video zapis o celokupnom tretmanu predmeta, od momenta otkrića do prezentacije konzerviranog artefakta, istakla je direktor Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić.

Ona je naglasila da ova ustanova kulture uveliko radi i na pripremi novih projekata za 2023. godinu, kojima planira da aplicira kod Ministarstva kulture, čiji su konkursi otvoreni do kraja februara meseca.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Narodni muzej Toplica   suveniri
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima