Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупље: Економска подршка женама предузетницама

rssBookmark and Share

Прокупље 19.11.2022. Јужна Србија Инфо

Ове године поводом 19. новембра Међународног дана жена предузетница, Стална конференција градова и општина (СКГО) расписала је конкурс за подршку локалним самоуправама широм Србије за унапређење женског предузетништва и повећање запошљавања жена, саопштили су из те организације.

Прокупље: Економска подршка женама предузетницама

Како су навели ради се о пројекту „Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу“, који финансира Влада Шведске, па ће тако на конкурсу одабрани градови или општине у Србији добити подршку при развијању локалних стратешких докумената и при спровођењу мера које подржавају економско оснаживање жена.

Из Одељења за локални економски развој (СКГО) истичу да подаци потврђују да женама у Србији није лако да покрену сопствени бизнис, као и да им је свака помоћ и подршка значајна.

-Питање броја и положаја жена предузетница је значајна тема за цело друштво, јер се њихова запосленост и успех њиховог бизниса, одржавају и на привреду целе земље. Верујемо да ће активности предвиђене овим пројектом допринети креирању потпуније слике о њима и њиховим потребама, као и да ће им бити ветар у леђа да покрену или оснаже свој бизнис. Овим пројектом, желимо да допринесемо успостављању пословне климе у којој сви имају једнаке могућности, истичу из СКГО.

Подршка коју ће изабране јединице локалне самоуправе добити подразумева израду анализе тренутне ситуације, са подацима о броју власница бизниса, њиховој запослености и зарадама, као и њиховим потребама за подршком. Затим, за представнике ових градова и општина планирана је обука, са акцентом на теме родне равноправности, људских права, инклузивне економије и смањењу сиромаштва.

Изабране општине и градови добиће и подршку да уклоне административне препреке за предузетнице, а оно што очекује од њих јесте да определе средства која ће бити додељена корисницама путем конкурса.

Према подацима СКГО у 32 града и општина, у претходне три године подршка женском предузетништву кроз субвенције за самозапошљавање, реализована је у више од 50 одсто јединица.

Да је потреба за овом врстом подршке од изузетног значаја за локалне самоуправе сведочи и чињеница да је економско оснаживање жена препознато као један од циљева националних докумената – Стратегије запошљавања (2020-2026) и Акционог плана запошљавања (2020-2023), кроз меру Унапређење положаја жена на тржишту рада.


#   Прокупље   жене   предузетништво   Стална конференција скупштина и градова   Међународни дан жена предузетница
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима