Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радови на аутопуту стали код Предејана

rssBookmark and Share

Нишка Бања 19.12.2010. Блиц

Европска инвестициона банка у октобру прошле године одобрила је кредит од 384 милиона евра за јужни крак коридора 10, али до данас ни евро од тих пара није повучен јер Србија још није доставила идејни пројекат и доказе о експропријацији. Цео пројекат кочи власник мотела у Предејанима, јер аутопут не пролази тик до мотела, већ једно пет километара даље. Он тражи да аутопут пролази поред мотела, који иначе живи од транзитних туриста и возача камиона.

Радови на аутопуту стали код Предејана

Током недавне посете представника ЕИБ, приликом отварања њихове канцеларије у Београду, на овај проблем скренута је пажња и председнику Србије Борису Тадићу, који је затражио да се читав случај испита. Дубравка Ђедовић, кредитни референт и први човек ЕИБ за кредите за Србију и Македонију, потврђује да је ЕИБ финансирала деонице коридора 10 између Ниша и македонске границе у износу од 384 милиона евра, као и да је уговор потписан октобра 2009. године између ове банке и Републике Србије. Она, међутим, не пружа директан одговор на питање ко је крив што новац није повучен, и да ли интересе власника хотела штити Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру, и гарнитура социјалиста, али каже да је за имплементацију пројекта одговорна фирма “Коридор 10”, а за израду главног пројекта и експропријацију јавно предузеће “Путеви Србије”.

- Обе фирме су под јурисдикцијом Министарства за инфраструктуру - каже она.

Према уговору, фирма “Коридор 10”, како објашњава наша саговорница, требало би да обезбеди редовни извештај о напретку на пројекту ЕИБ у вези са припремом пројекта и његовом имплементацијом. Али банка још није добила доказе о имплементацији, као ни о постојању пројектне документације, нити потврду да је извршена експропријација.

- Нема основа да средства буду повучена - закључује Ђедовићева.

На питање да ли је могуће да је један мали хотел зауставио изградњу јужног крака коридора 10, и да ли је то једини проблем због којег новац ЕИБ није повучен годину дана, Ненад Иванишевић, члан УО фирме “Коридор 10”, одговара:

- Само тај хотел је проблем, тако сам ја разумео.

Потом потврђује да постоје противљења власника хотела везано за трасу, јер како је планирано, она ће се налазити с друге стране реке у односу на постојећи хотел.

- Људи се плаше да ако се направи аутопут, хотел неће имати довољно гостију и претпостављам да је то проблем. Али, ми, нити рушимо хотел, нити рушимо Предејане, напротив, све је учињено да се што мање руши. Када се пројекти раде, трудимо се да се заобиђу насеља да не би дошло до рушења. Знам да је покренута иницијатива за промену трасе пута, али је сада одлука о томе на другом месту. Имали смо разговор прошле године у Лесковцу у Скупштини општине и покушали да нађемо рационално решење - каже Иванишевић.

Он тврди да не зна ко је власник хотела, али има информацију да није у питању појединац, већ неко предузеће. Не зна, такође, да ли оно има било какве везе са Мркоњићем или с неким из ЈП “Путеви Србије” или социјалистима.

Иванишевић објашњава да је питање хотела потребно што пре решити јер је повлачење новаца ЕИБ условљено завршетком израде главних пројеката, а тек по изради главних пројеката може да се крене у поступак експропријације. Тада се расписује поступак набавке у складу са правилима међународних финансијских институција. За израду пројектне документације, према наводима Иванишевића, задужени су “Путеви Србије”.

- Видите с њима када ће то бити готово. Имам информацију да је израда пројекта у завршној фази, али то морате с њима да проверите - додаје он.

До закључења издања „Блиц“ није успео да контактира са власником хотела, као нити са надлежнима у ЈП „Путеви Србије“.

Иако се годину дана већ говори о сменама у овом предузећу, министар Мркоњић не предузима нити један корак. “Путеви Србије” без тендера добијају да раде пројектну документацију за коридор 10. Нико осим њих не може ни да провири државним парама за ову намену. Међутим, у буџету често нема пара, као и сада пројекти стоје. Како су “Путеви Србије” монополиста за израду пројеката за коридор 10, држава не може да искористи поклон који јој се нуди.

Дробњак: Шта сте запели за тај мотел, питајте неког меродавног

Зоран Дробњак, директор Путева Србије

Касните са изградњом јужног крака коридора 10 и годину дана не повлачите новац ЕИБ, 384 милиона евра, јер штите интересе власника хотела у Предејанима?

- Нема то везе са хотелом!

Ко је власник хотела?

- Рекао сам да нема везе са хотелом! Чекамо сагласност “Железница Србије” како бисмо изместили пругу на дужини од два километра, да ту прође аутопут, како бисмо избегли градњу тунела и моста и уштедели 10-15 милиона евра. У уторак имамо састанак са представницима “Железница Србије” и тражићемо њихову сагласност.


Коментара: 0


#   Путеви Србије   Нишка Бања   банке   коридор 10   Милутин Мркоњић   Зоран Дробњак
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима