Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ружић открива, хоће ли бити прослава матурских вечери и колико тежак пријемни очекује осмаке

Bookmark and Share

14.06.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић каже за РТС да се нада да ће на данашњој седници Кризног штаба добити препоруку и одобрење за одржавање матурских прослава, као и да ће то обрадовати и родитеље и децу која се већ спремају за матурске вечери.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Најавио је да ће тестови на пријемном испиту бити лакши, као и да ће бити много више питања на заокруживање. Поручио је да ће свака злоупотреба бити процесурана и најстроже кажњена.

Бранко Ружић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да би било добро да у складу са поштовањем мера важан дан у животима и малих и великих матураната протекне у неким институционализованим оквирима.

"Надам се да ћемо данас на седници Кризног штаба добити ту препоруку и то одобрење и да ће то обрадовати и родитеље и децу која се већ спремају за те матурске вечери", рекао је Ружић.

Нагласио је да је свакако здравље на првом месту, али да је свеобухватна имунизација допринела да можемо да разговарамо на ту тему и да је време да се та одлука коначно донесе.

Указао је да је боље тако организовати матуре, него што деца већ праве прославе без знања наставника или родитеља.

"Веома је важно да на један одговоран начин томе приступимо и да се то одржи онако како је и предвиђено", поручио је министар.

"Лакши тестови на пријемном, више питања на заокруживање"

Када је реч о полагању пријемног испита крајем јуна, Ружић је најавио да ће тестови бити лакши, као и да ће бити рефлексија оних образовних садржаја који су преношени у процесу стицања знања у ванредним околностима, као и да ће бити лакши него у неким регуларним условима.

"Сама структура тестова је таква да ће бити много више него раније оних питања на заокруживање и у том смислу је лакше. Увек је интенција да завршни тестови буду лакши од пробних завршних тестова који су одржани 9. и 10. априла", додао је Ружић.

Апеловао је на родитеље да се не подиже тензија на децу, као и да релаксирано приступе тесту.

"Било је сасвим довољно времена, мислим да нема разлога нити за трему нити за нервозу", нагласио је Ружић.

На питање како се тестови чувају, министар каже да је степен безбедности на највишем могућем нивоу.

"Ми смо дигитализовали у великој мери још више тај процес, децентрализовали смо скенирање и прегледање самих тестова на седам пунктова у централној Срији и један пункт на територији КиМ", објаснио је Ружић.

Указао је да су сви тестови већ запаковани и спремни, као и да сваки има своју шифру.

"До дистрибуције се чувају у надлежном Заводу. Доћи ће можда до неких малих померања у односу на бројно стање саме деце због неких премештаја, али не очекујем било какве проблеме", рекао је министар.

"Свака злоупотреба биће најстроже кажњена"

Истакао је да одговорност носе директори.

"Наравно и они наставници из тих школа који буду задужени за контролу спровођења самог теста. У оним школама где је мање од 50 ученика могуће да се организују тестови и у свечаној сали или фискултурној, где их има више по учионици ће бити 12 ученика са два контролора", рекао је Ружић.

"Свако онај ко помисли да под мантром 'људски фактор је заказао' покуша да злоупотреби ту чињеницу да долази у додир у неко кратко време са тестом свакако ће бити процесуиран и најстроже кажњен. Ако је то некоме то пало на памет, ја поручујем да им не пада на памет", нагласио је Ружић.

Објаснио је тестове чува полиција, као и да ће 24 сата пред само полагање 23. јуна бити допремљени на пунктове.

"Надамо се од 1. септембра нормалном режиму рада школа"

Одговарајући на питање да ли се сада размишља о томе како ће се одвијати наредна школска година од септембра, Ружић каже да је систем спреман да сада пређе на нормалан режим рада.

"Наравно да би било много лакше свима да се врате на фабричка подешавања. Искрено се надам да ће ова свеобухватна имунизација допринети, као што и доприноси, да уђемо у један здравији, нормалнији амбијент и да ћемо од 1. септембра моћи да рачунамо да ћемо по редовном режиму кренути нову школску годину", рекао је Ружић.

Нагласио је да важно да ниједан школски дан није пропуштен и да је образовни процес није био заустављен иако је био угрожен.

"Уколико је било мањкавости, а јесте, што је природно, мислим да су оне надокнадиве", додао је министар.

На питање шта ће бити одлучујући фактор за одлуку да ли ће се ђаци вратити у школе, министар каже да као и до сада све одлуке се доносе у складу са препорукама Кризног штаба.

"Видећемо каква буде епидемиолошка ситуација, ми увек поштујемо оно што здравствени део Кризног штаба препоручи, то су заиста људи референтни за тај сегмент. Надам се да по свим овим бројкама и показатељима и по броју оних који су вакцинисани, можемо очекивати и надати се да ће то бити нормалан режим рада", закључио је Ружић.


#   прослава   основци   Бранко Ружић   Министарство просвете   велика матура   пријемни испит   средње школе
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима