Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уводи се велика матура, нема више пријемних испита на факултетима?

Bookmark and Share

13.10.2016. Мондо, Јужна Србија

Овај испит прва ће полагати генерација ученика која тренутно похађа други разред средње школе.

Илустрација
Илустрација

"Пре недељу дана добили смо позитиван став Националног савета за високо образовање у вези са увођењем велике матуре. Не може бити примарни услов материјални интерес факултета, не може се уцењивати, велика матура мора да буде круна школовања", изјавио је министар просвете Младен Шарчевић, у емисији “Просвета има реч”, коју је на почетку ове године покренула Унија синдиката просветних радника Србије.

Одговарајући на питања председнице Уније Јасне Јанковић, он је прецизирао да ће се велика матура полагати на крају школске 2018/2019. године, односно да ће на овај испит изаћи генерација ученика која је сада у другом разреду средње школе.

Према документу "Стратегија развоја образовања Србије до 2020. године”, пријемне испите на факултетима замениће велика матура, и то – општа, стручна или уметничка, у зависности од тога коју школу ђаци завршавају.

Општа матура (за гимназијалце) даваће право уписа на све високошколске установе без полагања пријемних испита (изузетак су студијске групе које захтевају посебне способности, тј. таленте, попут уметничких). Уметничка матура (за ученике уметничких школа) омогућаваће проходност на уметничке факултете, а стручна (за ђаке средњих стручних школа) право уписа на матичним дисциплинама.

Идеја твораца стратегије јесте да се ојачају гимназије како по броју, тако и по квалитету ђака и да овај вид образовања буде главни ”инкубатор” будућих студената.

Средње стручне школе су и замишљене као школе после којих ће се ученици запошљавати, а деценијама је таква ситуација да се малтене читава генерација ђака четворогодишњих средњих стручних школа уписује на факултете.

То је за последицу имало с једне стране недостатак правих мајстора, а са друге гомилање академаца који годинама нису успели да дипломирају.

Покренуо Вербић

Иначе, да ће велика матура бити уведена школске 2018./2019. године, први пут је у јавности обнародовао министар Срђан Вербић, који је пре две године рекао да ће концепт бити завршен до 1. септембра 2015. године.

Међутим како је рекао проблем прави заједница универзитета, јер факултети сами организују пријемне испите и многи на томе добро зарађују.

“Да будемо отворени, постојање велике матуре би некоме смањило приходе”, рекао је Вербић.

Бивши министар је , према речима садашњег, и остао у министарству како би завршио концепт велике матуре.

У поменутој емисији актуелни министар је најавио да ће до наредне школске године бити усвојен нови Закон о основама система образовања и васпитања јер је превише новина да би скупштина усвојила само измене, пише "Политика."

Уз дуално образовање у закону ће морати да се на нове основе постави техничко образовање, информатичка писменост, чак и физичко образовање.

Министар је раније рекао да ће предложити Министарству рада измене закона о породици, како би се санкционисали родитељи који не обављају своје дужности, што за последицу често има велики број изостанака.

Коментара: 0


#   образовање   факултет   Срђан Вербић   Министарство просвете   Унија синдиката просветних радника   велика матура   пријемни испит   Високо образовање   стратегија развоја   средње школе   Младен Шарчевић   дуално образовање
@sverbic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима