Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шарчевић каже да ће мала матура бити "полудигитална", како ће то изгледати

Bookmark and Share

26.05.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за РТС да школска година није изгубљена. Нека деца која су у колективу давала мање резултате могла су да дођу до изражаја кроз онлајн наставу, истакао је Шарчевић и додао да ће се направити више сценарија када почне нормална школа.

Шарчевић каже да ће мала матура бити "полудигитална", како ће то изгледати

При крају смо школске године која је била другачија од свих претходних, како за ђаке, тако и за професоре и родитеље.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се испоставило да смо имали веће капацитете него што је у почетку било процењивано.

"Спремали смо се за ово 2022. године, али нужда нас је натерала да пожуримо", рекао је Шарчевић.

Неки ђаци су од овог вида наставе имала и користи.

"Нека деца која су у колективу давала мање резултате могла су да дођу до изражаја. Могли су да се комбинују модели пројектне наставе. Радимо студију са Институтом за педагогију, Заводом за квалитет и Уницефом где ћемо имати комплетну ситуацију сагледано из угла школе, ученика и родитеља и видећемо у ком обиму је систем зрео за даље ствари, а где морамо да појачамо, обучимо", рекао је Шарчевић.

Указао је да се ишло донекле самоиницијативно од стране запослених, али и заједничком сарадњом.

"Ово је било: седај у авион и вози, да ли си знао или ниси није те нико ни питао", рекао је министар.

"Није било лутања" 

Шарчевић каже да није било "лутања". "Знали смо шта која земља ради и предвиђа. Хрватска је подигла наставу онлајн само за ученике од 1. до 4. основне, имали су сценарио да ће се раније вратити", рекао је министар.

Идеја је била да се у безбедним околностима настава заврши онлајн од вртића до факултета, што је успело, а од јуна се раде други послови који су сада безбеднији.

Када почне нормална школа, направиће се више сценарија. 

О малој матури, које су новине 

Говорећи о малој матури, министар каже да су уведене новине, направљена је проба онлајн која је служила само за проверу. Урађена је на 66.000 ђака. 

"Мала матура ће имати претфазу, ученици су имали тестове затвореног типа да би могло лакше да се обави онлајн, задаци отвореног типа имају за циљ да примењују знања. Урадиће још једну пробу тиме што ће 1. јуна доћи у школу, дати књижицу, да печатирају слику, носе два теста кући – матерњи и комбиновани тест, погледаће типове питања да осете тест. Другог јуна то доносе у школу и раде математику по моделу који је сличан прошле године и немају шта да се брину", рекао је Шарчевић.

Подсећа да се 17. 18. и 19. јуна раде прави тестови од 9 до 11 сати. Они су одштампани и безбедни. Каже да је штампарија у Заводу за квалитет. Инспектор доноси тест у присуству школске управе, ради се у амбијенту где је преписивање сведено на минимум, тестови се скенирају, скенери су у свим управама и прегледа се путем софтвера.

Шарчевић каже да је матура полудигитална.

Упис на факултете 

Говорећи о уписима на факултете, пријаве су онлајн и упис захтева да папире повлаче сами, апликације су постављене, од 24. до 29. су уписи, а онда крећу пријемни до 5. јула.

Крајем године се очекује да и наставници добију повећање плата. "Више ме интересују платни разреди, тада можете наградити квалитет", каже он. 

Говорећи о екскурзијама следеће године, Шарчевић каже да је дао сугестију да буде у нашој земљи.

"На кризном штабу ће бити говора шта са матурским екскурзијама, и шта са будућим екскурзијама – напоље се неће ићи, а од степена безбедности ћемо видети степен организовања", закључио је Шарчевић.

Коментара: 0


#   Мала матура   Министарство просвете   Младен Шарчевић   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима