Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Славица Ђукић Дејановић: Из Србије годишње оде 16.000 људи, петина високо образованих

Bookmark and Share

15.03.2019. ФоНет, Н1

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је да се из Србије годишње у просеку исељава по 16.000 људи, чија је просечна старост 29 година и најавила другачију уписну политику на универзитетима, како би се она ускладила са стварним потребама тржишта рада.

Славица Ђукић Дејановић: Из Србије годишње оде 16.000 људи, петина високо образованих

Она је на Мегатренд форуму објаснила да једна петина исељеника има високо образовање, што доводи до додатног осиромашења у економском, фертилном, радном, интелектуалном и сваком другом погледу.

Како је саопштено, Ђукић Дејановић се позвала на истраживање по којем је 52 одсто анкетираних изјавило да би остало у земљи када би им се обезбедило запослење у струци.

Исто истраживање, урађено у сарадњи са Министарством за просвету, науку и технолошки развој, показује да једна четвртина младих унапред планира одлазак из земље, независно од околности.

"Овај податак посебно је забрињавајући", указала је Ђукић Дејановић и поручила да мере Владе Србије зато морају бити окренуте суштинском побољшању услова живота младих људи.

Према њеним речима, међу мере које треба да зауставе одлив мозгова из Србије на првом месту спадају оне које обезбеђују политичку и економску стабилизацију, владавину права, смањење непотизма и корупције.

"Управљање миграцијама младог високообразованог становништва биће у наредном периоду један од приоритетних задатака Владе Србије", нагласила је Ђукић Дејановић.

Коментара: 0


#   Славица Ђукић-Дејановић   демографија   образовање   миграција   Високо образовање   одлив мозгова
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима