Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

СМРТ ФОРМУЛАРИМА, СЛОБОДА НАРОДУ: Нема више чекања на изводе и уверења!

Bookmark and Share

26.11.2015. Телеграф, Блиц

Министарство за државну управу и локалну самоуправу увело је низ олакшица које ће знатно олакшати животе милионима грађана који узимају или мењају документе попут личне карте, пасоша, возачке дозволе, уписују новорођенче у евиденцију или дете у вртић.

Фото - илустрација: Профимедиа, Телеграф
Фото - илустрација: Профимедиа, Телеграф

Предлог новог Закона о општем управном поступку који би Влада Србије требало да усвоји ових дана, а Скупштина до краја године, неће подразумевати појединачно вађење папира као што су изводи из матичне књиге рођених или венчаних јер ће државни органи морати да их међусобно размењују.

Наиме, грађани више неће попуњавати формуларе одласком и одлазити на више шалтера да би добили потребне папире за нову личну карту или пасош јер држава од њих неће моћи да тражи податке које већ поседује.

Државни органи ће морати међусобно да размењују изводе грађана, а јавне институције неће моћи да различито тумаче исте законе јер ће, у супротном, грађанин имати право да се жали суду ако је према њему поступано другачије него према неком другом.

Министарство за државну управу и локалну самоуправу увело је низ олакшица које ће знатно олакшати животе милионима грађана који узимају или мењају документе попут личне карте, пасоша, возачке дозволе, уписују новорођенче у евиденцију или дете у вртић…

На основу предлога новог закона, према процени Блица, четворочлана породица могла би да уштеди неколико хиљада динара годишње. На пример, породица која извади по једну личну карту, пасош и возачку дозволу, пријави рођење једног детета, а друго упише у вртић, може да уштеди 10.700 динара.

Новим прописима ће бити умањени трошкови вађења пасоша за тачно 3000 динара. Грађани више неће плаћати трошкове попут извода из матичне књиге рођених и венчаних који сада коштају по 400 динара. Бесплатно ће бити и уверење о држављанству које сада кошта 700 динара.

Оно због чега грађани треба да се највише радују то је свакако уштеда времена, а анализа Министарства државне управе и локалне самоуправе показује да ће због мањег чекања у редовима уштеђено време за промену личне карте коштати 1424,5 динара, колико се у просеку плаћа седам сати рада.

Коментара: 0


#   грађани   шалтер   електронске   Министарство локалне самоуправе   администрација   документација   предлог закона   возачке дозволе   личне карте
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима