Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лакше до документације: Отворена јединствена управна места (ЈУМ) за грађане Пирота и Куршумлије

rssBookmark and Share

Пирот 22.12.2020. Јужна Србија Инфо

Грађани и грађанке Пирота и Куршумлије од јуче добијају Јединствено управно место (ЈУМ) на коме ће моћи све своје послове у граду и општини да обаве на једном месту.

Фото: Танјуг screenshot
Фото: Танјуг screenshot

Министарка Државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић је у Пироту заједно са градоначелником мр Владаном Васићем отворила просторије ЈУМ, а у Куршумлији са председником општине Родољубом Видићем. Пирот и Куршумлија су за овај пројекат добили буџетска средства на конкурсу МДУЛС.

Министарка Обрадовић позвала је становнике Пирота и Куршумлије да од данас своје захтеве подносе у просторијама ЈУМ, у којима ће их запослени уверити да локална администрација постаје њихов сервис.

„Грађани Пирота и Куршумлије дођите у ЈУМ и на једном месту, једном шалтеру, предајте свој захтев, а ваша управа даље ради за вас. Позивам вас, грађане Пирота и Куршумлије, градоначелника Пирота и председника општине Куршумлија, људе запослене у ЈУМ, али и све друге из локалних власти, да вам појасне значај овог места, да вас упознају са новинама које се данас уводе у рад и шта то конкретно значи за вас. Од данас нема шетања од шалтера до шалтера, нема додатних папира које ће вам неко тражити, већ ће за вас то радити ваш град и општина“, поручила је министарка Обрадовић.

Она је честитала руководствима у ове две јединице локалне самоуправе и запосленима у управама на капацитету и снази да успоставе ЈУМ у својим срединама и изразила наду да ће се обим услуга које пружају грађанима сваким даном проширивати.

Пирот и Куршумлија су 12 и 13. јединица локалне самоуправе у Србији које су успоставиле ЈУМ. У Пироту ће грађани на 19, а у Куршумлији на 13 шалтера, моћи да подносе различите врсте захтева, брже дођу до уверења и потврда, поднесу захтев за грађевинску дозволу, лакше остваре права из области дечје и борачко-инвалидске заштите или образовања, остваре право на бесплатне ужине и уџбенике, као и да на једном месту остваре право уписа или промене података у евиденцијама јавних предузећа.

До сада је ЈУМ отворен у Лазаревцу, Шапцу, Житишту, Смедеревској Паланци, Белој Паланци, Сомбору, Крушевцу, Власотинцу, Ужицу, Горњем Милановцу и Рачи.

До краја године ЈУМ се отвора у Старој Пазови, а општине Параћин, Топола и Косјерић потписале су почетком децембра уговоре о успостављању ЈУМ, чије се отварање очекује наредне године.

Коментара: 0


#   Пирот   Куршумлија   Пореска управа   шалтер   Министарство локалне самоуправе   документација   јединствена управна места ЈУМ   ЈУМ   Марија Обрадовић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима