Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Lakše do dokumentacije: Otvorena jedinstvena upravna mesta (JUM) za građane Pirota i Kuršumlije

rssBookmark and Share

Pirot 22.12.2020. Južna Srbija Info

Građani i građanke Pirota i Kuršumlije od juče dobijaju Jedinstveno upravno mesto (JUM) na kome će moći sve svoje poslove u gradu i opštini da obave na jednom mestu.

Foto: Tanjug screenshot
Foto: Tanjug screenshot

Ministarka Državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je u Pirotu zajedno sa gradonačelnikom mr Vladanom Vasićem otvorila prostorije JUM, a u Kuršumliji sa predsednikom opštine Rodoljubom Vidićem. Pirot i Kuršumlija su za ovaj projekat dobili budžetska sredstva na konkursu MDULS.

Ministarka Obradović pozvala je stanovnike Pirota i Kuršumlije da od danas svoje zahteve podnose u prostorijama JUM, u kojima će ih zaposleni uveriti da lokalna administracija postaje njihov servis.

„Građani Pirota i Kuršumlije dođite u JUM i na jednom mestu, jednom šalteru, predajte svoj zahtev, a vaša uprava dalje radi za vas. Pozivam vas, građane Pirota i Kuršumlije, gradonačelnika Pirota i predsednika opštine Kuršumlija, ljude zaposlene u JUM, ali i sve druge iz lokalnih vlasti, da vam pojasne značaj ovog mesta, da vas upoznaju sa novinama koje se danas uvode u rad i šta to konkretno znači za vas. Od danas nema šetanja od šaltera do šaltera, nema dodatnih papira koje će vam neko tražiti, već će za vas to raditi vaš grad i opština“, poručila je ministarka Obradović.

Ona je čestitala rukovodstvima u ove dve jedinice lokalne samouprave i zaposlenima u upravama na kapacitetu i snazi da uspostave JUM u svojim sredinama i izrazila nadu da će se obim usluga koje pružaju građanima svakim danom proširivati.

Pirot i Kuršumlija su 12 i 13. jedinica lokalne samouprave u Srbiji koje su uspostavile JUM. U Pirotu će građani na 19, a u Kuršumliji na 13 šaltera, moći da podnose različite vrste zahteva, brže dođu do uverenja i potvrda, podnesu zahtev za građevinsku dozvolu, lakše ostvare prava iz oblasti dečje i boračko-invalidske zaštite ili obrazovanja, ostvare pravo na besplatne užine i udžbenike, kao i da na jednom mestu ostvare pravo upisa ili promene podataka u evidencijama javnih preduzeća.

Do sada je JUM otvoren u Lazarevcu, Šapcu, Žitištu, Smederevskoj Palanci, Beloj Palanci, Somboru, Kruševcu, Vlasotincu, Užicu, Gornjem Milanovcu i Rači.

Do kraja godine JUM se otvora u Staroj Pazovi, a opštine Paraćin, Topola i Kosjerić potpisale su početkom decembra ugovore o uspostavljanju JUM, čije se otvaranje očekuje naredne godine.

Komentara: 0


#   Pirot   Kuršumlija   Poreska uprava   šalter   Ministarstvo lokalne samouprave   dokumentacija   jedinstvena upravna mesta JUM   JUM   Marija Obradović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima