Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

SMRT FORMULARIMA, SLOBODA NARODU: Nema više čekanja na izvode i uverenja!

Bookmark and Share

26.11.2015. Telegraf, Blic

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uvelo je niz olakšica koje će znatno olakšati živote milionima građana koji uzimaju ili menjaju dokumente poput lične karte, pasoša, vozačke dozvole, upisuju novorođenče u evidenciju ili dete u vrtić.

Foto - ilustracija: Profimedia, Telegraf
Foto - ilustracija: Profimedia, Telegraf

Predlog novog Zakona o opštem upravnom postupku koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji ovih dana, a Skupština do kraja godine, neće podrazumevati pojedinačno vađenje papira kao što su izvodi iz matične knjige rođenih ili venčanih jer će državni organi morati da ih međusobno razmenjuju.

Naime, građani više neće popunjavati formulare odlaskom i odlaziti na više šaltera da bi dobili potrebne papire za novu ličnu kartu ili pasoš jer država od njih neće moći da traži podatke koje već poseduje.

Državni organi će morati međusobno da razmenjuju izvode građana, a javne institucije neće moći da različito tumače iste zakone jer će, u suprotnom, građanin imati pravo da se žali sudu ako je prema njemu postupano drugačije nego prema nekom drugom.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uvelo je niz olakšica koje će znatno olakšati živote milionima građana koji uzimaju ili menjaju dokumente poput lične karte, pasoša, vozačke dozvole, upisuju novorođenče u evidenciju ili dete u vrtić…

Na osnovu predloga novog zakona, prema proceni Blica, četvoročlana porodica mogla bi da uštedi nekoliko hiljada dinara godišnje. Na primer, porodica koja izvadi po jednu ličnu kartu, pasoš i vozačku dozvolu, prijavi rođenje jednog deteta, a drugo upiše u vrtić, može da uštedi 10.700 dinara.

Novim propisima će biti umanjeni troškovi vađenja pasoša za tačno 3000 dinara. Građani više neće plaćati troškove poput izvoda iz matične knjige rođenih i venčanih koji sada koštaju po 400 dinara. Besplatno će biti i uverenje o državljanstvu koje sada košta 700 dinara.

Ono zbog čega građani treba da se najviše raduju to je svakako ušteda vremena, a analiza Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pokazuje da će zbog manjeg čekanja u redovima ušteđeno vreme za promenu lične karte koštati 1424,5 dinara, koliko se u proseku plaća sedam sati rada.

Komentara: 0


#   građani   šalter   elektronske   Ministarstvo lokalne samouprave   administracija   dokumentacija   predlog zakona   vozačke dozvole   lične karte
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima