Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како од данас изгледа настава у нишким школама

rssBookmark and Share

Ниш 10.09.2021. Јужна Србија Инфо

Од понедељка, комбинована настава у 7 и 8 разредима основних школа, у средњим школама онлајн у 40 локалних самоуправа, наведено је у допису које је Министарство просвете доставило школама. На списку се налази и град Ниш па све средње школе у Нишу од понедељка, 13.септембра прелазе на онлајн наставу.

Илустрација
Илустрација

"Због неповољне епидемиолошке ситуације у граду, одлука Тима за школе је да се примењује други модел образовно васпитног рада од 13.септембра у седмом и  осмом разреду основних школа на територији града Ниша, а када говоримо о територији Школске управе Ниш и у општинама Дољевац и Бела Паланка. Када је реч о средњим школама, примењиваће се трећи модел организације рада у свим средњим школама на територији града Ниша, као и у већ поменутим општинама. Трећи модел подразумева прелазак на наставу на даљину, односно онлајн наставу”, појаснио је в.д. руководиоца Школске управе у Ниш..

Ова мера важи до следећег заседања Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, формираног од стране Кризног штаба.

"Ситуација у току претходног периода разматраће се поново 16. а у петак, 17. септембра, добићемо информације о моделу који ће се даље примењивати у школама”, додаје Нешовић.

У седмом и осмом разреду ће се примењивати други модел наставе, односно организовања образовно васпитног рада.

"Други модел наставе подразумева да се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе. Једна група ће ићи у школу понедељак, среда и четвртак, а друга група уторком и петком. Остали разреди, од првог до шестог разреда имаће непосредну наставу”, објашњава Нешовић.

Имајући у виду доминантну трансмисију делта варијанте Сарс-Ков-2, која може узроковати оболевање од Ковид-19 и код особа које су претходно прележале ову болест и код вакцинисаних особа, Тим је донео одлуку о неопходности употребе заштитних маски за све запослене, укључујући и особе које су потпуно вакцинисане против КОВИД-19 и особе које су прележале Ковид-19.

“Тим препоручује употребу заштитних маски за све ученике и све време боравка у школи. Изузетно, када ученик из здравствених разлога не може да носи маску због контраиндикација, које су потврђене стручним мишљењем лекара специјалисте одговарајуће гране медицине, потребно је организовати рад тако да овај ученик борави у школском простору без маске, при чему је потребно повећати физичку дистанцу са другим ученицима и запосленима и појачати примену свих мера заштите”, каже Нешовић.

Овај изузетак могуће је применити на захтев родитеља и искључиво уз приложено мишљење лекара специјалисте одговарајуће гране медицине и то по правилу у школи за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Коментара: 0


#   Ниш   настава   Школска управа   онлајн   средње школе   основна школа   Предраг Нешовић   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима