Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тиодоровић. Средње и основне школе од петог до осмог разреда прелазе на онлајн наставу

rssBookmark and Share

Ниш 25.11.2020. Јужна Србија Инфо

Нишки епидемиолог Бранислав Тиодоровић саопштио је након седнице Кризног штаба да ће средњошколци и ђаци виших разреда основне школе прећи на онлајн наставу а да ће школски распуст почети 21. децембра и трајати до 18. јануара, преноси РТС.

Фото: архива
Фото: архива

Тиодоровић каже да нема потребе за полицијским часом, нити за ванредним стањем а да ли ће бити увођења посебних мера надзора и контроле на граничним прелазима знаће се у наредних пар дана.

Средње школе и основне школе за ђаке од петог до осмог разреда прећи ће на онлајн наставу, док ће млађи основци, од првог до четвртог разреда наставити да иду у школу, предлог је Kризог штаба, пренео је новинарима др Бранислав Тиодоровић.

Рекао је да се вртићи не затварају јер за то нема ни потребе ни оправдања.

"Донели смо одлуку да, ипак, основне школе наставе да раде по постојећем систему, од првог до четвртог разреда. Од петог до осмог разреда ће бити спроведено да пређу на онлајн систем и да то траје до почетка распуста. То смо предложили и вероватно ће то тако бити спроведено", рекао је Тиодоровић након седнице Kризног штаба.

Таква одлука важи за све средње школе, истакао је епидемиолог.

"Дошли смо до закључка да се у средњим школама спроводи највише онога што нас плаши и што је ризик – заражавање средњошколаца, који то онда доносе кући", рекао је Тиодоровић.

"Желимо да до распуста школски систем функционише. Не затварамо школе, систем образовања, само га преводимо на мање ризичан ниво", нагласио је Тиодоровић.

Тиодоровић је навео да је Kризни штаб донео одлуку да школски распуст почне 21. децембра и да траје до 18. јануара наредне године.

"Распуст је можда мало дужи на неки дан него што је обично био до сада, али ћемо тиме обезбедити да сви нивои образовања буду обухваћени свим великим празницима, а да ученици и студенти буду што више код куће и да буду мање у контактима и великом ризику", рекао је Тиодоровић.

Он је додао да се факултетима, који имају своју аутономију, предлаже да, ко год може, спроведе онлајн наставу, с тим што ће поједини факултети, попут медицине или природних наука, бити у ситуацији да морају да организују вежбе, уз поштовање свих мера.

Нема потребе за полицијским часом и ванредним стањем

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић сматра да нема потребе за полицијским часом, нити за ванредним стањем.

"Не видим потребу, и мислим да смо у томе сви јединствени, медицински део Kризног штаба и цео Штаб, за полицијским ограничењима кретања и за ванредним стањем", одговорио је Тиодоровић након седнице Штаба на питање да ли се, с обзиром на тешку ситуацију, може очекивати додатно пооштравање мера.

Нема, истиче, потребе да се уводи ванредно стање, додајући да је сигуран да га, ако се сви понашамо одговорно, ни у перспективи нећемо имати на видику.

"После мера које смо већ увели, и оног што су показале, погледајте Београд и друге градове увече и видећете да то ипак утиче, да је већина људи свесна опасности и ризика ако се мере не примењују. То је нада која нам отвара перспективу да можемо да се изборимо са овом тешком епидемијом", рекао је Тиодоровић.

Напоменуо је да је веома важно да издржимо ову и следећу недељу, јер после 4. и 5. децембра можемо очекивати да дође до заравњења криве и могућег смиривања стања у току децембра.

"Све што смо планирали за празнике, Божић, Нову годину... може се све лепо догодити у породици. Морамо да размишљамо колико ризикујемо. Лепо је бити на Kопаонику, Златибору, у иностранству, али није тренутак за то", рекао је Тиодоровић.

Додао је да је ситуација тешка, у Београду и великим градовима, с обзиром на то да су болнице препуне, не само због капацитета, већ и због кадра, за који је питање да ли ће можда моћи да издржи.

Са доласком вакцине имаћемо много бољу ситуацију, навео је доктор Тиодоровић.

Одлука о мерама на границама у наредна два-три дана

Епидемиолог Тиодоровић каже да ће се у наредна два-три дана знати да ли ће бити увођења посебних мера надзора и контроле на граничним прелазима пред новогодишње и божићне празнике.

Тиодоровић је, после седнице Kризног штаба, рекао новинарима да ће се о томе разговарати наредних дана, да се види из којих земаља највише долази наших грађана током празника.

"У наредна два-три дана имаћемо одговор да ли ћемо уводити посебне мере надзора, контроле", рекао је Тиодоровић.

Коментара: 0


#   Ниш   Бранислав Тиодоровић   онлајн   средње школе   основна школа   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима