Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tiodorović. Srednje i osnovne škole od petog do osmog razreda prelaze na onlajn nastavu

rssBookmark and Share

Niš 25.11.2020. Južna Srbija Info

Niški epidemiolog Branislav Tiodorović saopštio je nakon sednice Kriznog štaba da će srednjoškolci i đaci viših razreda osnovne škole preći na onlajn nastavu a da će školski raspust početi 21. decembra i trajati do 18. januara, prenosi RTS.

Foto: arhiva
Foto: arhiva

Tiodorović kaže da nema potrebe za policijskim časom, niti za vanrednim stanjem a da li će biti uvođenja posebnih mera nadzora i kontrole na graničnim prelazima znaće se u narednih par dana.

Srednje škole i osnovne škole za đake od petog do osmog razreda preći će na onlajn nastavu, dok će mlađi osnovci, od prvog do četvrtog razreda nastaviti da idu u školu, predlog je Krizog štaba, preneo je novinarima dr Branislav Tiodorović.

Rekao je da se vrtići ne zatvaraju jer za to nema ni potrebe ni opravdanja.

"Doneli smo odluku da, ipak, osnovne škole nastave da rade po postojećem sistemu, od prvog do četvrtog razreda. Od petog do osmog razreda će biti sprovedeno da pređu na onlajn sistem i da to traje do početka raspusta. To smo predložili i verovatno će to tako biti sprovedeno", rekao je Tiodorović nakon sednice Kriznog štaba.

Takva odluka važi za sve srednje škole, istakao je epidemiolog.

"Došli smo do zaključka da se u srednjim školama sprovodi najviše onoga što nas plaši i što je rizik – zaražavanje srednjoškolaca, koji to onda donose kući", rekao je Tiodorović.

"Želimo da do raspusta školski sistem funkcioniše. Ne zatvaramo škole, sistem obrazovanja, samo ga prevodimo na manje rizičan nivo", naglasio je Tiodorović.

Tiodorović je naveo da je Krizni štab doneo odluku da školski raspust počne 21. decembra i da traje do 18. januara naredne godine.

"Raspust je možda malo duži na neki dan nego što je obično bio do sada, ali ćemo time obezbediti da svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim velikim praznicima, a da učenici i studenti budu što više kod kuće i da budu manje u kontaktima i velikom riziku", rekao je Tiodorović.

On je dodao da se fakultetima, koji imaju svoju autonomiju, predlaže da, ko god može, sprovede onlajn nastavu, s tim što će pojedini fakulteti, poput medicine ili prirodnih nauka, biti u situaciji da moraju da organizuju vežbe, uz poštovanje svih mera.

Nema potrebe za policijskim časom i vanrednim stanjem

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović smatra da nema potrebe za policijskim časom, niti za vanrednim stanjem.

"Ne vidim potrebu, i mislim da smo u tome svi jedinstveni, medicinski deo Kriznog štaba i ceo Štab, za policijskim ograničenjima kretanja i za vanrednim stanjem", odgovorio je Tiodorović nakon sednice Štaba na pitanje da li se, s obzirom na tešku situaciju, može očekivati dodatno pooštravanje mera.

Nema, ističe, potrebe da se uvodi vanredno stanje, dodajući da je siguran da ga, ako se svi ponašamo odgovorno, ni u perspektivi nećemo imati na vidiku.

"Posle mera koje smo već uveli, i onog što su pokazale, pogledajte Beograd i druge gradove uveče i videćete da to ipak utiče, da je većina ljudi svesna opasnosti i rizika ako se mere ne primenjuju. To je nada koja nam otvara perspektivu da možemo da se izborimo sa ovom teškom epidemijom", rekao je Tiodorović.

Napomenuo je da je veoma važno da izdržimo ovu i sledeću nedelju, jer posle 4. i 5. decembra možemo očekivati da dođe do zaravnjenja krive i mogućeg smirivanja stanja u toku decembra.

"Sve što smo planirali za praznike, Božić, Novu godinu... može se sve lepo dogoditi u porodici. Moramo da razmišljamo koliko rizikujemo. Lepo je biti na Kopaoniku, Zlatiboru, u inostranstvu, ali nije trenutak za to", rekao je Tiodorović.

Dodao je da je situacija teška, u Beogradu i velikim gradovima, s obzirom na to da su bolnice prepune, ne samo zbog kapaciteta, već i zbog kadra, za koji je pitanje da li će možda moći da izdrži.

Sa dolaskom vakcine imaćemo mnogo bolju situaciju, naveo je doktor Tiodorović.

Odluka o merama na granicama u naredna dva-tri dana

Epidemiolog Tiodorović kaže da će se u naredna dva-tri dana znati da li će biti uvođenja posebnih mera nadzora i kontrole na graničnim prelazima pred novogodišnje i božićne praznike.

Tiodorović je, posle sednice Kriznog štaba, rekao novinarima da će se o tome razgovarati narednih dana, da se vidi iz kojih zemalja najviše dolazi naših građana tokom praznika.

"U naredna dva-tri dana imaćemo odgovor da li ćemo uvoditi posebne mere nadzora, kontrole", rekao je Tiodorović.


#   Niš   Branislav Tiodorović   onlajn   srednje škole   osnovna škola   Koronavirus
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima