Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako od danas izgleda nastava u niškim školama

rssBookmark and Share

Niš 10.09.2021. Južna Srbija Info

Od ponedeljka, kombinovana nastava u 7 i 8 razredima osnovnih škola, u srednjim školama onlajn u 40 lokalnih samouprava, navedeno je u dopisu koje je Ministarstvo prosvete dostavilo školama. Na spisku se nalazi i grad Niš pa sve srednje škole u Nišu od ponedeljka, 13.septembra prelaze na onlajn nastavu.

Ilustracija
Ilustracija

"Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u gradu, odluka Tima za škole je da se primenjuje drugi model obrazovno vaspitnog rada od 13.septembra u sedmom i  osmom razredu osnovnih škola na teritoriji grada Niša, a kada govorimo o teritoriji Školske uprave Niš i u opštinama Doljevac i Bela Palanka. Kada je reč o srednjim školama, primenjivaće se treći model organizacije rada u svim srednjim školama na teritoriji grada Niša, kao i u već pomenutim opštinama. Treći model podrazumeva prelazak na nastavu na daljinu, odnosno onlajn nastavu”, pojasnio je v.d. rukovodioca Školske uprave u Niš..

Ova mera važi do sledećeg zasedanja Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba.

"Situacija u toku prethodnog perioda razmatraće se ponovo 16. a u petak, 17. septembra, dobićemo informacije o modelu koji će se dalje primenjivati u školama”, dodaje Nešović.

U sedmom i osmom razredu će se primenjivati drugi model nastave, odnosno organizovanja obrazovno vaspitnog rada.

"Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe. Jedna grupa će ići u školu ponedeljak, sreda i četvrtak, a druga grupa utorkom i petkom. Ostali razredi, od prvog do šestog razreda imaće neposrednu nastavu”, objašnjava Nešović.

Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante Sars-Kov-2, koja može uzrokovati obolevanje od Kovid-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv KOVID-19 i osobe koje su preležale Kovid-19.

“Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite”, kaže Nešović.

Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Komentara: 0


#   Niš   nastava   Školska uprava   onlajn   srednje škole   osnovna škola   Predrag Nešović   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima