Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kombinovani model nastave od ponedeljka u srednjim školama u Nišu i još tri grada

rssBookmark and Share

Niš 22.10.2021. RTS, Južna Srbija Info

U srednjim školama na teritoriji Beograda, Vrnjačke Banje, Niša i Šapca od ponedeljka, 25. oktobra, primenjivaće se model kombinovane nastave, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava, od ponedeljka, 25. oktobra 2021. godine, primenjuje u srednjim školama Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Nišu i Šapcu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemijska situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovida 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju grupa i odeljenja koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika, navode iz Ministarstva.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Tokom prošle nedelje obolela 4.372 deteta školskog uzrasta

Prema podacima iz nadzora, preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja", koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", od 14. do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 4.372 (0.57 odsto).

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji ukupno su 72 (0.18 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju, promenila način organizacije rada i sa neposredne, prešla na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno su 1.003 (2.52 odsto) odeljenja (17 i više učenika), zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju, promenila način organizacije rada i sa neposrednog prešla na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana, a 157 (0.39 odsto) grupa je iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab. Dok ne bude doneta takva odluka,  Tim za škole će, kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samopuravama, navedeno je u saopštenju Ministarstva.  


#   Niš   Institut za javno zdravlje   nastava   Ministarstvo prosvete   srednje škole   Koronavirus
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima