Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сретењски орден и признања истакнутим Нишлијама

rssBookmark and Share

Ниш 16.02.2024. Јужна Србија Инфо

Председник Александар Вучић доделио је синоћ одликовања поводом Сретења, Дана државности Србије, истакавши значај овог дана у верском, политичком, културном и историјском календару Србије.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Међу више од стотину награђених, истакли су се Епископ нишки Арсеније, др Зоран Радовановић, академик Нинослав Радовановић, група "Кербер" и Селомир Марковић.

Епископ нишки Арсеније примио је Сретењски орден другог степена за активан допринос духовном развоју Епархије нишке, унапређивање хришћанске културе и уметности, као и за предани рад на повезивању личности и институција посвећених неговању хришћанског културног идентитета.

Академику Нинославу Радовановићу из Нишке Бање, редовном члану Српске академије наука и уметности, додељен је Сретењски орден првог степена у области науке, као највише државно признање.

Карађорђева звезда другог степена припала је Зорану Радовановићу, радиологу из Ниша, док је рок група "Кербер" одликована златном медаљом за заслуге поводом 40 година рада, а награду је примио фронтмен групе Горан Шепа Гале.

Селимир Марковић, дугогодишњи чувар споменика на Чегру, награђен је златном медаљом за заслуге због изузетних постигнутих резултата у очувању културног и историјског наслеђа.

Председник Вучић је током пријема у згради Председништва нагласио важност Сретења као најзначајнијег датума у историји Србије, истичући да је то дан када је 1804. године у Орашцу подигнут Први српски устанак, а 1835. године у Крагујевцу донет први савремени (Сретењски) устав Србије. Посебно је истакао значај људи који су допринели оснивању модерне српске државе и нагласио потребу да се научи од њих како да се држи у тешким временима.


#   Ниш   Александар Вучић   Зоран Радовановић   Кербер   Горан Шепа   Владика Арсеније   Сретењски орден
@avucic @tigerzoki @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима