Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли ће Топило крај Ниша постати Бања?

rssBookmark and Share

Ниш 19.06.2018. Јужна Србија Инфо

Неспорзум око "Бање Топило" и даље не престаје. Ко користи нелегално воду и ко гради објекте у име бањске воде и лечења, била је тема разговора одржаног прошле недеље у Нишавском округу.

Фото: banjatopilo.rs
Фото: banjatopilo.rs

Састанку у Округу су присуствовали представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, републички и градски правобраниоци, председник Градске општине Црвени Крст којој територијално Бања Топило припада, начелници и шефофи здравствене, санитарне, туристичке и водопривредне инспекције, представници Градске управе Града Ниша, Секретаријата за инспекцијске послове и Секретаријата за имовинско правне послове Града Ниша, као и представници Привредног друштва "Бања Топило", које је приватнику уступило на коришћење термо-минералне изворе поменуте бање. 


Повод сусрета био је решавање проблема Градске општине Црвени Крст са Бањом Топило, и договор са инспекцијским службама за даља поступања. Састанку се одазвао и приватник који је својевремено без грађевинске дозволе подигао објекат на земљишту које је 1992.године Град Ниш уступио Привредном друштву „Бања Топило“

Правоснажном и извршном пресудом из 2015.године, поништен Уговор за давање земљишта Привредном друштву и исто враћено Граду Нишу, а да се ради о коришћењу природног богатства односно минералне воде без новчане надоканаде држави, (чиме се наноси огромна штета Републици Србији) супротно Закону о бањама, на састанку су донети следећи закључци да Привредно друштво „Бања Топило“ не испуњава ни један услов за обављање делатности, као да не може да користи извор минералне воде.

Уколико је Градска општина Црвени Крст заинтересована да простор око минералног извора буде Бања, неопходно је да се одреде границе будуће бање и да Град Ниш донесе такву одлуку.

Решењем Секретаријата за инспекцијске послове Града Ниша, 17.5.2018. године грађевинска инспекција је забранила коришћење и употребу бесправно саграђеног објекта  у Бањи Топило. 

Код републичке зравствене инспекције субјекат није регистровао здравствену делатност, а 2014.године је лекару који је затечен на лицу места поднета пријава.

Републичка водна инспекција је такође поднела пријаву јер субјекат није имао водну дозволу за захватање воде.

Још од деведесетих година, када је Бању Топило посећивало око 3000 људи до данас када је око 500 гостију корисника извора, Бања Топило води као дивља бања.

Такође, руководству Градске општине Црвени Крст је предложено да обавести мештане села Кравља и власнике тамношњег приватног смештаја о реалном стању статуса Бање Топило.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Бања Топило   инспекција   Црвени Крст градска општина   грађевинска инспекција   Нишавски управни округ   Кравље   градске општине   Градска општина
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима