Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li će Topilo kraj Niša postati Banja?

rssBookmark and Share

Niš 19.06.2018. Južna Srbija Info

Nesporzum oko "Banje Topilo" i dalje ne prestaje. Ko koristi nelegalno vodu i ko gradi objekte u ime banjske vode i lečenja, bila je tema razgovora održanog prošle nedelje u Nišavskom okrugu.

Foto: banjatopilo.rs
Foto: banjatopilo.rs

Sastanku u Okrugu su prisustvovali predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, republički i gradski pravobranioci, predsednik Gradske opštine Crveni Krst kojoj teritorijalno Banja Topilo pripada, načelnici i šefofi zdravstvene, sanitarne, turističke i vodoprivredne inspekcije, predstavnici Gradske uprave Grada Niša, Sekretarijata za inspekcijske poslove i Sekretarijata za imovinsko pravne poslove Grada Niša, kao i predstavnici Privrednog društva "Banja Topilo", koje je privatniku ustupilo na korišćenje termo-mineralne izvore pomenute banje. 


Povod susreta bio je rešavanje problema Gradske opštine Crveni Krst sa Banjom Topilo, i dogovor sa inspekcijskim službama za dalja postupanja. Sastanku se odazvao i privatnik koji je svojevremeno bez građevinske dozvole podigao objekat na zemljištu koje je 1992.godine Grad Niš ustupio Privrednom društvu „Banja Topilo“

Pravosnažnom i izvršnom presudom iz 2015.godine, poništen Ugovor za davanje zemljišta Privrednom društvu i isto vraćeno Gradu Nišu, a da se radi o korišćenju prirodnog bogatstva odnosno mineralne vode bez novčane nadokanade državi, (čime se nanosi ogromna šteta Republici Srbiji) suprotno Zakonu o banjama, na sastanku su doneti sledeći zaključci da Privredno društvo „Banja Topilo“ ne ispunjava ni jedan uslov za obavljanje delatnosti, kao da ne može da koristi izvor mineralne vode.

Ukoliko je Gradska opština Crveni Krst zainteresovana da prostor oko mineralnog izvora bude Banja, neophodno je da se odrede granice buduće banje i da Grad Niš donese takvu odluku.

Rešenjem Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Niša, 17.5.2018. godine građevinska inspekcija je zabranila korišćenje i upotrebu bespravno sagrađenog objekta  u Banji Topilo. 

Kod republičke zravstvene inspekcije subjekat nije registrovao zdravstvenu delatnost, a 2014.godine je lekaru koji je zatečen na licu mesta podneta prijava.

Republička vodna inspekcija je takođe podnela prijavu jer subjekat nije imao vodnu dozvolu za zahvatanje vode.

Još od devedesetih godina, kada je Banju Topilo posećivalo oko 3000 ljudi do danas kada je oko 500 gostiju korisnika izvora, Banja Topilo vodi kao divlja banja.

Takođe, rukovodstvu Gradske opštine Crveni Krst je predloženo da obavesti meštane sela Kravlja i vlasnike tamnošnjeg privatnog smeštaja o realnom stanju statusa Banje Topilo.

 

Komentara: 0


#   Niš   Banja Topilo   inspekcija   Crveni Krst gradska opština   građevinska inspekcija   Nišavski upravni okrug   Kravlje   gradske opštine   Gradska opština
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima