Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стан у Нишу као 10 кућа у околини

rssBookmark and Share

28.10.2014. Блиц

Нишлије ни по коју цену не желе да се преселе на село, иако већина или нема посао или од своје зараде једва може да финансира рачуне и нормалан живот.

Стан у Нишу као 10 кућа у околини

По цени једног просечног стана, у околини од Ниша могуће је купити кућу, окућницу, обрадиво земљиште и опрему за почетак пољопривредне производње. Стан у Нишу вреди буквално као десет кућа на селу, па ко жели могао би да направи и такву математику... Али, заинтересованих нема ни међу 36.000 незапослених.

- Двоипособан стан од 63 квадрата на Булевару Немањића вреди од 47.000 до 50.000 евра. С друге стране, по цени од 7.000 до 20.000 евра могуће је у околним нишким селима купити кућу са окућницом и земљиштем. У Доњој Трнави, десет километара од Ниша, рецимо, продавана је сеоска кућа са окућницом од 10 ари и земљиштем од пола хектара за 11.000 евра - каже Александар Перић из Агенције за некретнине „Гигант“.

Он каже да су ретки интересенти за куповину кућа на селу, а још ређи они који би да купе и имање.

- Куће понекад траже родитељи који желе да стан у граду оставе деци. Имали смо само један случај да је млади брачни пар купио имање у околини Ниша како би се преселио и почео производњу - додаје он.

Од лековитог биља плата 400 евра
Помоћник градоначелника Ниша Јован Стојковић, професор сточарства, каже да се на хектару земљишта може покренути јако успешна плантажна производња лековитог биља: жалфије, камилице, кантариона... - Може да се оствари плата од 400 евра уз улагања која нису претерано велика. Потребан је само један трактор са прскалицом и сушаром. Јер се биље сади и бере ручно - каже Стојковић.

Начелник градске Управе за пољопривреду и развој села Саша Стоиљковић каже да се за 15.000 до 20.000 евра у околини Ниша може купити солидна кућа и хектар земљишта.

- Куће у селима у просеку коштају око 10.000 евра, а хектар земље 5.000 евра. У удаљеном Крављу, на 40 километара од Ниша, кућа и имање коштају 5.000 евра. Али зато у селима спојеним са Нишом, попут Горњег Комрена, Хума, Чамурлије, Поповца, Медошевца, куће коштају од 10.000 до 20.000 евра. Исто је и са земљиштем - њиве ближе рекама и граду су скупље - каже Стоиљковић.

Нишки крај је погодан за воћарство и виноградарство, а у овом тренутку највише се исплати гајити кајсије.

- За мање од 2.000 евра могуће је подићи засад кајсије на хектару земље. У четвртој години - чиста зарада је 12.000 евра - каже Стоиљковић.

 

Коментара: 0


#   Саша Стоиљковић   станови   Јован Стојковић   брачни пар   цене   Александар Перић   некретнине
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима