Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Становници Брзог Брода и даље протестују против надземних далековода - Град ће посредовати у изналажењу проблема

rssBookmark and Share

Ниш 31.10.2022. Виолета Милићевић Нишке вести, Јужна Србија Инфо

Становници насеља Брзи Брод, већ се два месеца противе изградњи надземних далековода у њиховом насељу, по трећи пут, разговарали са представницима Града. Истичу да је разговор био дуг и напоран, да је било у појединим моментима и расправе, али и да је постигнут договор да Град помогне становницима и званичним путем проследи стручне анализе и алтернативна решења надлежним републичким институцијама, пишу Нишке вести.

Фото: Уређење насеља Брзи брод
Фото: Уређење насеља Брзи брод

Град је према речима мештана обећао да ће експертске анализе послати Министарству рударства и енергетике, Министарству за заштиту животне средине, премијеру и председнику државе.

Брзобродјани захтевају преиспитивање тренутног решења и поново предлажу да траса електро-мреже из трафо станице 2 до трафо станици 6 кроз насеље Брзи Брод продје подземно, као што је то случај у читавом граду.

„Имамо доста аргумената на столу, а има и нових сазнања око неисправности целог пројекта. Чекамо одговор Града, а за то време не седимо скрштених руку него другим каналима шаљемо информације на више инстанце“, истичу грађани.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски каже да је заједнички циљ и Града и мештана да надлежне службе, пре свега Министарство за заштиту животне средине, појасне стратегију коју су радили а односи се на очување животне средине.

„То је захтев становника Брзог Брода и Град ће их у томе подржати. Заједно ћемо са нашом Управом за имовину и са свим осталим Комисијама које су учествовале у изради тог документа покушати да добијемо све информације, а онда да направимо и корак даље и видимо како ћемо да изађемо из тог великог проблема. Они су Град обавестили да ће истрајати у својим захтевима, за то време ЕМС стоји са радовима, Град је ту само посредник, али такође брине за здравље својих суграђана и жели да се из овог проблема што пре изађе. Нама је енергетска стабилност овог региона јако важна, али не по сваку цену и не по цену здравља људи“, рекла је Сотировски.

Да подсетимо, становници Брзог Брода кренули су са протестима пре готово два месеца, због изградње далековода чије жице би требало да прођу поред кућа, школе, вртића, игралишта и зелене површине уз саму реку Нишаву, коју многи становници овог града користе за рекреацију. Они су затрпали рупу коју је ископао извођач радова и на том месту поставили крст. У два наврата су спречили наставак радова. Последњи пут извођачу је асистирала и полиција, али су мештани успели на домишљат начин, мирним путем поново да спрече радове. У међувремену, професор Природно математичког факултета урадио је анализу студије Електромреже Србије, и пронашао низ неправилности и нелогичности.

Брзоброђани су протеклог викенда паузирали, али већ за следећи најављују нови протест, девети по реду. Као и сваки пут до сада, кажу, биће миран протест, без политичких позадина.


#   Ниш   ЕПС   Драгана Сотировски   Брзи Брод   далековод
@EPSsnabdevanje #GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима