Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

“Стоп петардама” – апел за мирне новогодишње празнике деце са тешкоћама у развоју

rssBookmark and Share

Ниш 22.12.2022. czposa.am018.rs/ Дојаче Веле

Не бацајте петарде, сетите се деце са аутизмом и која је то траума за њихИмајте слуха за на проблеме деце са аутизмом и сметњама у развоју за време новогодишњих празника.

Фото: Дојче Веле
Фото: Дојче Веле

Пароле “Не бацај петарде” и “Уживај у прослави празника али дозволи и мени да уживам” нашле су се на постерима који ће се наредних дана лепити у градовима широм Србије, како би се скренула пажња јавности на проблеме деце са аутизмом и сметњама у развоју за време новогодишњих празника.

Свако ко жели да допринесе овој малој заједници моћиће да изради постере и залепи их у свом комшилуку или локалу.На плакатима се налази детенце поред ког великим словима пише “Не бацај петарде”. Ту је и још једна порука која гласи “Немој намерно да утичеш на мој страх”.

Сезона петарди већ сада креће и много се прича о томе колико стреса пуцање доноси кућним љубимцима и малој деци, посебно онима са аутизмом. Још пре неколико година на мрежама је освануо снимак девојчице с аутизмом и њене реакције на пуцње која ломи срце.

„Овако реагује већина деце са аутизмом на прасак петарде. Због ваших 3 секунди задовољства. Јел вредно? Јесте срећни? Јел има нека још јача? Стави прст на чело и замисли да је ово неко твој. Твоја сестра, ћерка, твоја љубав… НЕ БАЦАЈ ПЕТАРДЕ!“, поручила је једна корисница Фејсбука уз снимак на којем мајка неколико минута покушава да умири своје дете након пуцња петарде

„Покрије се ћебетом по глави и вришти“

У Србији бацање петарди може да буде кажњиво – али то је углавном мртво слово на папиру. Зато је дочек Нове године пакао за децу са аутизмом, али и многе болеснике, те псе и мачке. Репортерка ДW се распитала у Нишу.

Нишлија Његош Поповић је отац тринаестогодишњег дечака са аутизмом. Како се децембар ближи крају, тако се он психички припрема на реакцију свог сина када буде чуо петарде током новогодишње ноћи. Звук петарди, каже Поповић, веома смета деци са аутизмом.

„Увек реагује негативно, само различитим интензитетом, а то зависи од много ствари. Некад стави руке на уши, некад само пита какав је то звук, а некад заиста реагује бурно и вришти. Они тај звук чују скроз другачије од нас, тај звук и нама смета, а њима представља хаос у глави“, прича Поповић за ДW.

„Најгоре је што у таквим ситуацијама родитељи не могу да допру до детета да му објасне шта се догађа. Једноставно нема начина. Он се покрије ћебетом по глави и почне да вришти, да се грчи“, немоћно описује како се понаша његов син Миодраг док петарде пуцају у околини

Поповићу и његовом сину и без петарди није лако. Отац нам прича да немају сви разумевања, да има конфликата у рецимо градском превозу кад се дете узнемири због буке. Петарде су врхунац тог немира…..OPŠIRNIJE


#   Ниш   Немачка   аутизам   Акорд медиа   Центар за помоћ особама са аутизмом   Дојче Веле   Његош Поповић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима