Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Европски дан особа са аутизмом - Ниш прошле године био први град који је обележио 3.октобар

rssBookmark and Share

Ниш 03.10.2022. Јужна Србија Инфо

Поводом Европског дана особа са аутизмом, надлежни и родитељи поручују да деца са том болешћу не смеју да буду "невидљива", него морају да буду део друштва.

Данас је Европски дан особа са аутизмом - Ниш прошле године био први град који је обележио 3.октобар

Деца са аутизмом не смеју да буду невидљива, она не смеју да живе крај нас, него морају да буду део нашег света, порулују надлежни, родитељи и указују на важност удружења родитеља деце са аутизмом.

Циљ тих удружења у Србији јесте да се покаже друштву да деца са аутизмом постоје, да имају квалитете и потенцијале и да им се мора пружити шанса да то покажу, рекла је она и додала да ће та и сличне манифестације и убудуће бити обележаване у локалним организацијама, односно у многим градовима Србије.

Такође, деловања локалних самоуправа, које би требало да развијају услуге у заједници, дневне боравке, а посебно улугу предаха, која је "свакако најдража родитељима деце са аутизмом", сагласни су.

2021. године, поводом Европског дана борбе против аутизма Тврђавски мост светлети плавом бојом. Европски дан борбе против аутизма обележава се 3. октобра у свим земљама Старог континента. Установљен је као симбол поштовања достојанства особа са аутизмом и њихових људских права.

Родитељи, старатељи заједно са Удружењем Акорд Медиа – АМ Прес на симболичан начин су скренули пажњу.

Кажу да не бојкотују никог, кажу да су ту само да покажу да постоје и да би сви они који треба да брину о њима требало да обоје и ове вечери све у плаво и да мало гласније говоре, како путем медија тако и они  сами о свему ономе што их мучи и што су њихови текући проблем.

Тада су окупљени родитељи, старатељи на тврђавском мосту оставили и поруке својим суграђанима као и институцијана у нашем граду-

„Аутизам је моја супермоћ“

Ове године под слоганом „Аутизам је моја супермоћ“, Удружење особа са сметњама у развоју и инвалидитетом „ДАН“ из Ниша организовало је дружење и радионице у ТЦ „Делта Планет“ у Нишу.

.


#   Ниш   аутизам   Акорд медиа   Европски дан особа са аутизмом
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима