Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Evropski dan osoba sa autizmom - Niš prošle godine bio prvi grad koji je obeležio 3.oktobar

rssBookmark and Share

Niš 03.10.2022. Južna Srbija Info

Povodom Evropskog dana osoba sa autizmom, nadležni i roditelji poručuju da deca sa tom bolešću ne smeju da budu "nevidljiva", nego moraju da budu deo društva.

Danas je Evropski dan osoba sa autizmom - Niš prošle godine bio prvi grad koji je obeležio 3.oktobar

Deca sa autizmom ne smeju da budu nevidljiva, ona ne smeju da žive kraj nas, nego moraju da budu deo našeg sveta, poruluju nadležni, roditelji i ukazuju na važnost udruženja roditelja dece sa autizmom.

Cilj tih udruženja u Srbiji jeste da se pokaže društvu da deca sa autizmom postoje, da imaju kvalitete i potencijale i da im se mora pružiti šansa da to pokažu, rekla je ona i dodala da će ta i slične manifestacije i ubuduće biti obeležavane u lokalnim organizacijama, odnosno u mnogim gradovima Srbije.

Takođe, delovanja lokalnih samouprava, koje bi trebalo da razvijaju usluge u zajednici, dnevne boravke, a posebno ulugu predaha, koja je "svakako najdraža roditeljima dece sa autizmom", saglasni su.

2021. godine, povodom Evropskog dana borbe protiv autizma Tvrđavski most svetleti plavom bojom. Evropski dan borbe protiv autizma obeležava se 3. oktobra u svim zemljama Starog kontinenta. Ustanovljen je kao simbol poštovanja dostojanstva osoba sa autizmom i njihovih ljudskih prava.

Roditelji, staratelji zajedno sa Udruženjem Akord Media – AM Pres na simboličan način su skrenuli pažnju.

Kažu da ne bojkotuju nikog, kažu da su tu samo da pokažu da postoje i da bi svi oni koji treba da brinu o njima trebalo da oboje i ove večeri sve u plavo i da malo glasnije govore, kako putem medija tako i oni  sami o svemu onome što ih muči i što su njihovi tekući problem.

Tada su okupljeni roditelji, staratelji na tvrđavskom mostu ostavili i poruke svojim sugrađanima kao i institucijana u našem gradu-

„Autizam je moja supermoć“

Ove godine pod sloganom „Autizam je moja supermoć“, Udruženje osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom „DAN“ iz Niša organizovalo je druženje i radionice u TC „Delta Planet“ u Nišu.

.


#   Niš   autizam   Akord media   Evropski dan osoba sa autizmom
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima