Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светски дан борбе против дечјег рада: Крај дечјем раду у ланцима производње и снабдевања!

rssBookmark and Share

12.06.2016. Јужна Србија Инфо

168 милиона деце, што представља једно од десетеро, још увек ради. 85 милиона деце ради на опасним пословима који угрожавају њихово здравље, сигурност и морал.

Unicef Srbija
Unicef Srbija

Овогодишњи Светски дан против рада деце, 12. јуна је фокусиран на елиминисању рада деце у ланцима снабдевања.

У процесу глобализације, ланци снабдевања постају све сложенији, ширећи се на секторе, државе и регионе.

Сви ланци снабдевнња, укључујући оне у пољопривреди и риболову, производњи и рударству, услугама и грађевинарству, могу бити повезани са радом деце.

Међународна организација рада упозорава да је више од половине тих малишана изложено најгорим облицима дечјег рада, као што су рад у опасним условима, присилни рад, нелегалне радње или проституција, а често су укључени и у оружане сукобе.

Успех Миленијумских циљева само је половичан јер, према подацима МОР-а, од 2000. године, када су циљеви усвојени, више од 70 милиона деце није уписано у основну школу.

"У Србији постоји проблем трговине децом и најгори облици дечјег рада. Деца су у Србији последњих година препозната у експлоатацији у проституцији, у просјачењу, ради вршења кривичних дела, принудни бракови су такође у питању“, кажу у Управи граничне полиције.

У Нишу један број превасходно ромске деце, проводи време на улици, радећи тешке послове за друге, за шаку хране или евентуално минималну накнаду.

То је тема о којој се нерадо прича у граду на Нишави.

Коментара: 0


#   просвета   деца   УНИЦЕФ   злостављање   бело робље  
@unicefsrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима