Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Током боравка у Нишу министар Вучевић обишао 63. падобранску бригаду

rssBookmark and Share

Ниш 10.02.2023. Јужна Србија Инфо

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић обишао је 8. фебруара 63. падобранску бригаду на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу.

Током боравка у Нишу министар Вучевић обишао 63. падобранску бригаду

Командант јединице бригадни генерал Ненад Зонић информисао је министра Вучевића о задацима који 63. падобранску бригаду очекују у наредном периоду и о обуци војника на добровољном служењу војног рока у тој бригади. Обиласку су присуствовали начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Мирољуб Чупић и командант 98. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО пуковник Драган Мрдак.

Министар одбране изразио је уверење да је Војска Србије снажна, обучена и способна да брани све њене грађане и нашу државу. Како је нагласио, уверио се у то да 63. падобранска бригада, која следеће године пуни осам деценија постојања, с правом носи “ореол славне, јуначке и одликоване бригаде”.

- Одликоване и успесима и победама у биткама и борбама, али и заветоване припадницима који су положили своје животе на простору некадашње Југославије. Говорим не само на простору Косова и Метохије, него на простору целе Југославије, јер ова јединица примала је и носила борбе широм некадашње државе и не смеју никада ти људи бити заборављени, ред их је спомињати, рекао је министар Вучевић.

Према његовим речима, посебно га радује то што у Бригади сви раде и са војницима на добровољном служењу војног рока те да млади имају прилику да осете понос како је бити припадник 63. падобранске бригаде, носити бордо беретку, бити део те “велике славне породице, јер 63. падобранска негује тај култ, не само обичне јединице, него много више од тога”.

- Данас смо разговарали и о проблемима, односно изазовима и свему потребном како би јединица и даље изводила најбољу обуку, како би тренажни процеси били још успешнији, како би имали боље припремљене припаднике ове бригаде. И много тога нас очекује да радимо, нећемо све моћи одмах, али свакако нешто можемо да покренемо, поручио је министар одбране.

Он је истакао да ће 63. падобранска, уз 72. бригаду за специјалне операције, бити носилац развојног пројекта за који је председник Републике дао наредбу - 5.000 припадника јединица за специјалне операције и да је неопходно да 63. падобранска бригада прошири инфраструктурне капацитете и опрему за пријем нових припадника.

 Поносан сам на њих и на све припаднике Војске Србије. У овом месецу ће примити веће плате за 25 одсто, а верујем да када будемо завршили пројекат 5.000 припадника јединица за специјалне операције, то ће бити далеко, далеко веће плате, поручио је министар Вучевић и честитао свим припадницима 63. падобранске бригаде на свему што су радили претходних година.

Министар одбране присуствовао је обуци припадника професионалног састава 63. падобранске бригаде и војника на добровољном служењу војног рока у тој јединици током које су приказани паковање падобрана, припрема за скок и класични и специјални падобрански десант, затим напад на запоседнути објекат, као и обука у борењу и верању.

Током данашње посете, министар одбране обишао је Спомен собу 63. падобранске бригаде и уписао се у Спомен књигу, истакавши да посебну пошту одајемо свим херојима који су дали своје животе за нашу отаџбину Србију.

Министар Вучевић састао се данас и са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски.


#   Ниш   Министарство одбране   63. падобранска   Милош Вучевић
@mo_i_vs @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима