Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ТРУБА ЈЕ ЊИХОВ ЗАШТИТНИ ЗНАК Победници Гуче продефиловали улицама Врања

rssBookmark and Share

Врање 11.08.2015. В.Пешић, Блиц, Јужна Србија Инфо

Врање је јуче поново било у знаку мајсторија трубача оркестра Ненада Младеновића који је на сабору у Гучи овенчан титулом најбољег.

Фото: В.Пешић
Фото: В.Пешић

На челу блех оркестра који је у јутарњим сатима продефиловао улицама града и подсетио грађана на велику победу у Драгачеву, налазили су се капелник Ненад Младеновић (45) и његов син Стефан (24). Виртуозним извођењем изворних песама врањског краја, мајстори трубе из насеља Горња чаршија су на главној градској променади, која је представљала огромну концертну дворану, потврдили због чега су освојили ласкаву титулу.

За победничку трубачку капелу традиционални пријем 10. августа уприличили су градоначелник Зоран Антић и његови најближи сарадници. Одушевљено руководство града поздравило је најбољу овогодишњу трубачку дружину у Србији. Шампиони из Горње чаршије затрубили су и у градској кући.

- Још једном сте показали зашто је труба заштитни знак Врања. Дувачки оркестри из Врања, Владичиног-Хана,Сурдулице и других места су неприкосновени у Србији и Европи. Четири генерације мајстора трубе пронеле су славу Врања широм Европе. Незаборавни мајстори трубе из Врања су Бакија Бакић, Милан и Ненад Младеновић и Екрем Мамутовић. Врање у свету препознају по труби која је постал бренд овог краја. Убеђен сам да ће врањска труба још дуго да траје и да проноси славу овог краја - рекао је Антић.

 
Оркестар Ненада Младеновића поново је Врањанце дигао на ноге. Трубачи победничког блех оркестра су четврто покољење из фамилије мага српске трубе Бакије Бакића.У Гучи су побеђивали Ненад, његов отац Милан Младеновић и деда Бакија Бакић. Ранијих година је Ненад Младеновић покупио све награде у Гучи. Једина му је жеља да син Стефан освоји прву трубу Драгачева и мајсторско писмо.

Несумњиво је да је оркестар Ненада Младеновића исписао нови лист стогодишње трубачке породичне традиције.

- Труд нам се исплатио.Више од два месеца вежбали смо дневно и по три сата. Сваком трубачу је сан И велика част да се такмичи и победи у Гучи. Срећни смо и радосни због победе.Углавном свирамо на свадбама, крштењима, веридбама и другим весељима, на којима добро зарадјујемо - каже Ненад Младеновић.

Трубаштво у врањском крају пре више од сто година утемељио је Фејза Бакић. Наследио га је син Бакија Бакић, најчувенији трубач свих времена на Балкану.

Коментара: 0


#   Врање   Зоран Антић   Гуча   Екрем Мамутовић   Ненад Младеновић   трубачи   победник   Милан Младеновић   мајсторско писмо   Бакија Бакић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима