Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

TRUBA JE NjIHOV ZAŠTITNI ZNAK Pobednici Guče prodefilovali ulicama Vranja

rssBookmark and Share

Vranje 11.08.2015. V.Pešić, Blic, Južna Srbija Info

Vranje je juče ponovo bilo u znaku majstorija trubača orkestra Nenada Mladenovića koji je na saboru u Guči ovenčan titulom najboljeg.

Foto: V.Pešić
Foto: V.Pešić

Na čelu bleh orkestra koji je u jutarnjim satima prodefilovao ulicama grada i podsetio građana na veliku pobedu u Dragačevu, nalazili su se kapelnik Nenad Mladenović (45) i njegov sin Stefan (24). Virtuoznim izvođenjem izvornih pesama vranjskog kraja, majstori trube iz naselja Gornja čaršija su na glavnoj gradskoj promenadi, koja je predstavljala ogromnu koncertnu dvoranu, potvrdili zbog čega su osvojili laskavu titulu.

Za pobedničku trubačku kapelu tradicionalni prijem 10. avgusta upriličili su gradonačelnik Zoran Antić i njegovi najbliži saradnici. Oduševljeno rukovodstvo grada pozdravilo je najbolju ovogodišnju trubačku družinu u Srbiji. Šampioni iz Gornje čaršije zatrubili su i u gradskoj kući.

- Još jednom ste pokazali zašto je truba zaštitni znak Vranja. Duvački orkestri iz Vranja, Vladičinog-Hana,Surdulice i drugih mesta su neprikosnoveni u Srbiji i Evropi. Četiri generacije majstora trube pronele su slavu Vranja širom Evrope. Nezaboravni majstori trube iz Vranja su Bakija Bakić, Milan i Nenad Mladenović i Ekrem Mamutović. Vranje u svetu prepoznaju po trubi koja je postal brend ovog kraja. Ubeđen sam da će vranjska truba još dugo da traje i da pronosi slavu ovog kraja - rekao je Antić.

 
Orkestar Nenada Mladenovića ponovo je Vranjance digao na noge. Trubači pobedničkog bleh orkestra su četvrto pokoljenje iz familije maga srpske trube Bakije Bakića.U Guči su pobeđivali Nenad, njegov otac Milan Mladenović i deda Bakija Bakić. Ranijih godina je Nenad Mladenović pokupio sve nagrade u Guči. Jedina mu je želja da sin Stefan osvoji prvu trubu Dragačeva i majstorsko pismo.

Nesumnjivo je da je orkestar Nenada Mladenovića ispisao novi list stogodišnje trubačke porodične tradicije.

- Trud nam se isplatio.Više od dva meseca vežbali smo dnevno i po tri sata. Svakom trubaču je san I velika čast da se takmiči i pobedi u Guči. Srećni smo i radosni zbog pobede.Uglavnom sviramo na svadbama, krštenjima, veridbama i drugim veseljima, na kojima dobro zaradjujemo - kaže Nenad Mladenović.

Trubaštvo u vranjskom kraju pre više od sto godina utemeljio je Fejza Bakić. Nasledio ga je sin Bakija Bakić, najčuveniji trubač svih vremena na Balkanu.

Komentara: 0


#   Vranje   Zoran Antić   Guča   Ekrem Mamutović   Nenad Mladenović   trubači   pobednik   Milan Mladenović   majstorsko pismo   Bakija Bakić
@


 


[ Dodaj komentar ]