Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу одржан стручни скуп о трговини људима и другим облицима насиља

rssBookmark and Share

Ниш 03.10.2022. Јужна Србија Инфо

Трговина људима не препознаје пол, године или границе, речено је на стручном скупу под називом „Да ли живот има цену, трговина људима и други облици насиља у локалним самоуправама“ на коме су сагледаване могућности и потенцијални механизами за успостављање непосредније и ефекасније мултисекторске сарадње у борби против тог глобалног феномена.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Организатори скупа су Град Ниш и Биро за борбу против трговине људима Србија.

Отварајући скуп у Градској кући, заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић рекла је да је Град Ниш формирао Локални тим за борбу против трговине људима који је обухватио све релевантне институције у граду који заједнички прате, анализирају и планирају активности на превенцији и сузбијању таквих појава.

Она је напоменула да су жене и девојке најчешће жртве трговине људима и да на територији земаља ЕУ чине три четвртине свих жртава.

У раду стручног скупа, како је истакла, окупљени су стручни и професионални људи који су мотивисани да се суочавају са тешким изазовима трговине људима и другим облицима насиља.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије иницирало је још 2012. године формирање Центра за заштиту трговине људима који се налази у мрежи установа социјалне заштите, подсетила је Слађана Чабрић из тог Министарства.

Председник Управног одбора Бироа за борбу против трговине људима Србија Ибро Ибрахимовић рекао да се на глобалном новоу годишње тргује са два до четири милиона људи. 

Он је рекао да Ниш има узузетан тим за борбу против трговине људима и захвалио Граду на помоћи у организацији стручног скупа.

 У панел дискусији говорило се о изазовима, идентификацији, пружању помоћи, заштити, збрињавању и реинтеграцији жртава насиља у локалним заједницама, примерима добре праксе, а на скупу је говорила и жена која је пре скоро 30 година била жртва трговине људима.

Њена порука је била да жене и девојке не смеју слепо веровати понудама за бољи живот или уносан посао без консултације и разговора са родитељима и људима од поверења.   

Коментара: 0


#   Ниш   насиље у породици   Душица Давидовић   вршњачко насиље   насиље над женама   трговина људима   Стручни скуп
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима