Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш први у Србији и региону добија Саветовалиште за децу жртве насиља

rssBookmark and Share

Ниш 12.06.2023. Јужна Србија Инфо

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски обишла је радове на просторијама у Сигурној кући где ће ускоро почети да ради Саветовалиште за децу жртве насиља.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Бићемо први град у Србији, али и у региону који ће имати саветовалиште намењено деци која су претрпела неки вид насиља, поручила је градоначелница Ниша. Истрајни смо у томе да у складу са потребама грађана уводимо нове облике социјалне заштите, услугу персоналних асистената преусмерили смо са приватних лица на нашу установу Мара, недавно смо формирали Савет за борбу против насиља на нивоу града, а сада и Сигурна кућа добија додатни садржај, каже Сотировски.

Директорка Сигурне куће Соња Шћекић изјавила је да ће, иако у истој згради, саветовалиште бити засебна целина у односу на део Сигурне куће где се смештају жене жртве насиља. Пружаћемо терапеутске услуге деци жртвама насиља, психоедукативну саветодавну помоћ њиховим родитељима, а биће формиран и експертски тим од наших стручњака који ће радити на превенцији понашања које може да доведе до насиља, рекла је Шћекић.

У просеку се годишње за претрпљено насиље Центру за социјални рад у Нишу пријави око 200 детета односно родитеља, а центар ће бити надлежан да их упути даље у саветовалиште где ће са њима радити терапеути и психолози. Директорка Шћекић каже да третман по детету најчешће обухвата 16 до 20 разговора у исто толико недеља, а да се стручно праћење детета наставља још две године.

Планирано је да Саветовалиште за децу жртве насиља почне са радом до 28. августа када је и дан Сигурне куће.


#   Ниш   Драгана Сотировски   насиље у породици   вршњачко насиље   Саветовалиште за децу жртве насиља   деца жртве насиља
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима