Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу се бране и Београд, Краљево...

rssBookmark and Share

Ниш 03.02.2017. З.Миладиновић, Данас, Јужна Србија Инфо

На комуналним протестима у Нишу и представници Иницијативе Не да(ви)мо Београд.
Могуће је да се протестима грађана Зрењанина и Ниша ускоро прикључе и Крагујевчани.

Фото: ФБ НДБГ
Фото: ФБ НДБГ

Доласком грађана Београда, у организацији Иницијативе "Не да(ви)мо Београд", на протесна окупљања Нишлија, које су испровоцирали "надувани" рачуни за даљинско грејање, "бахатост и јавашлук јавних предузећа" и "комунална политика градске власти на штету осиромашених грађана", а који трају свакодневно од 30. јануара, сутра увече би требало да се обуставе до даљег.

Вечерас би требало да се незадовољним Нишлијама обрате и говорници из Локалног фронта Краљево. Удружени покрет слободних станара (УПСС), који је организатор протеста у Нишу, као и њихове колеге из Локалног фронта Краљево и „Не да(ви)мо Београд“ су, иначе, оснивачи и чланови Грађанског фронта Србије.

- Веома је могуће је да се протестима грађана Ниша и Зрењанина, које организују наше колеге из Центра за заштиту потрошаћа Бегеј, а које су испровицирали превелики рачуни за грејање, прикључе и грађани Крагујевца, пошто су актуелни разговори Крагујевачког кућног савета, са којим сарађујемо, са представницима тамошње градске власти- пропали. Наравно, постоји и озбиљна могућност да се протести у Нишу наставе јер нишка градска власт и Топлана нису реговали на захтеве грађана, пре свега оне да се цена грејања снизи на релну, наше удружење добије „празну столицу“ у Надзорном одбору Градске топлане, те да се о рачунима, јавним предузећима и комуналној политици организују јавне дебате у којима би учествовали надлежни градски функционери и наши представници, пошто су до сада ти функционери изиграли све што смо договорили на састанцима на којима није било медија и грађана- каже за наш лист Саша Костић, председник УПСС-а.

Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ је, иначе, свој долазак на протест у Нишу најавила на фејсбук профилу, под слоганом “Подршка Нишлијама”. Представници Инцијативе су позвали све заинтересоване суграђане да им се придруже.

- Осиромашени, обесправљени, понижени, али нису поражени. Нишлије данас устају за све грађане Србије и зато је наша дужност да им се придружимо. Ових дана се борба за Наш Град дешава у Нишу и зато из Београда крећемо у петак 3. фебруара. Трошкове пута сносиће Иницијатива “Не да(ви)мо Београд”- наводи се у позиву Иницијативе.

Представници нишког УПСС-а су, иначе, на овим протестима, којима је присуствовало по неколико стотина људи, упозорили да су децембарск рачуни за даљинско грејање порасли и за 110 одсто у односу на новембарске, те да Нишлије, како су казали, плаћају два и по пута скупље грејање него грађани Београда. Према њиховој тврдњи, нишка Топлана користи скупљи гас него већина других топлана у Србији, јер јој га испоручује Југорзгас а не „јефтинији“ Србијагас, а радници топлане „штелују“ већи и непотребни проток у подстаницама, како би додатно „надували“ рачуне. Фиксни део рачуна за грејање се, при том, наплаћује 28,24 динара по квадрату, а требало би 11 динара, колико показују прорачуни стручњака УПСС-а. Ниш је, такође, један од ретких градова у којима се цена грејања обрачунава по потрошњи, а не по квадратури стана, што је неповољно јер стамбени објекти нису енергетски ефикасни већ углавном стари.

Челници градске власти и Топлане су, пак, актуелне протесте „искористили“ да на локалним медијима негирају све оптужбе или наводе УПСС-а, те да доведу у питање њихове захтеве. Директор Градске топлане Зоран Стојановић је оценио да УПСС „нема легитимитет“ да иступа у име корисника даљинског тгрејања, нити да тражи „празну столицу“ у НО Топлане, јер „не представљају станаре, већ само себе“, подсећајући да се на протестима које то удружење организује „скупи свега 200 до 300 људи“. Он је нагласио да грађани Ниша „не могу да очекују смањење рачуна“ јер су они увећани због тога што је "ова зима најхладнија у односу на друге претходних година", а провером је утврђено да „нема никаквих грешки ни у очитавању и обрачунима". Негирао је да радници Градске топлане "штелују" проток топлотне енергије у подстаницама.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је додао да гас који Ниш добија преко Југорзгаса „није скупљи“ или је „скупљи само мало“. Таква испорука је, међутим, регулисана међудржавним уговором између Србије и Русије и локална власт не може да на то утиче, закључио је.

Пријава за пут у Ниш

Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ обавестила је заинтересоване суграђане да уколико желе на протест у Ниш могу да се пријаве путем фејсбука Иницијативе или на њен официјелни мејл (nedavimobeograd@gmail.com).

Обавештења и прекршајне пријаве против топлана

До сада су нишки УПСС, као и Локални фронт Краљево, зрењанински Центар за заштиту потрошача „Бегеј“ и Крагујевачки кућни савет реализовали и акцију у оквиру које су корисници даљинског грејања потписивали и достављали надлежнима „обавештење“ да након 29. децембра прошле године, који је по Закону о енергетици крајњи рок да топлане закључе појединачне уговоре са корисницима, они „немају никакве уговорне обавезе према топланама“, те да ће „наставак испоруке топлотне енергије сматрати уговорно необавезујућом и добровољном услугом“. Према доступним информацијама, топлане у Србији нису закључиле овакве уговоре са грађанима, а УПСС је због таквог законског пропуста поднео прекршајну приаву против нишке Градске топлане, позивајући друга удружења да учине исто у својим градовима.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Градска топлана ЈКП   протест   Дарко Булатовић   Центар за заштиту потрошача   Зоран Стојановић   градска власт   цена грејања   даљинско грејање   Зорица Миладиновић   Лист Данас   Саша Костић   Не да(ви)мо Београд   Удружени покрет слободних станара УПСС
@DarkoBulatovic_ @OnlineDanas @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима