Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У прокупачкој касарни „Ратко Павловић – Ћићко“, обележен Дан ветерана

rssBookmark and Share

Прокупље 06.12.2020. Јужна Србија Инфо

Дан војних ветерана 4. децембар, у касарни „Ратко Павловић – Ћићко“, обележен је полагањем венаца на спомен бисту Бобану Недељковићу, првој жртви нато агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године.

У прокупачкој касарни „Ратко Павловић – Ћићко“, обележен Дан ветерана

Венац је положила команда Гарнизона Прокупље на челу са командантом Гарнизона потпуковником Борком Бућковићем.

За Дан војних ветерана овај датум је одређен јер је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Србије, Црне Горе и Бугарске са једне и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране.

Тада је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постало “стари ратник”, односно војни ветеран.

Бригу о ветеранима тада је преузело Министарство Војно, у оквиру Владе Краљевине Србије, а доделом имања у јужном делу Србије, држава и Влада показали су како се може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о војним ветеранима.

Избором овог датума за Дан војних ветерана обезбеђен је континуитет са ветеранима из времена балканских ратова, када је Србија ангажовала око 12 процената свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве, уз стварање Балканског савеза са својим суседима.

Дан војних ветерана у свим организационим јединицама Министарства одбране и Војске Србије обележава се у складу са прописаним мерама заштите од инфекције корона вирусом.

Коментара: 0


#   Прокупље   НАТО бомбардовање   ветерани   Војска Србије   Ратко Павловић Ћићко касарна   Дан ветерана
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима