Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U prokupačkoj kasarni „Ratko Pavlović – Ćićko“, obeležen Dan veterana

rssBookmark and Share

Prokuplje 06.12.2020. Južna Srbija Info

Dan vojnih veterana 4. decembar, u kasarni „Ratko Pavlović – Ćićko“, obeležen je polaganjem venaca na spomen bistu Bobanu Nedeljkoviću, prvoj žrtvi nato agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

U prokupačkoj kasarni „Ratko Pavlović – Ćićko“, obeležen Dan veterana

Venac je položila komanda Garnizona Prokuplje na čelu sa komandantom Garnizona potpukovnikom Borkom Bućkovićem.

Za Dan vojnih veterana ovaj datum je određen jer je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore i Bugarske sa jedne i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane.

Tada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postalo “stari ratnik”, odnosno vojni veteran.

Brigu o veteranima tada je preuzelo Ministarstvo Vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije, a dodelom imanja u južnom delu Srbije, država i Vlada pokazali su kako se može odati priznanje za učešće u odbrani zemlje i iskazati briga o vojnim veteranima.

Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbeđen je kontinuitet sa veteranima iz vremena balkanskih ratova, kada je Srbija angažovala oko 12 procenata svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve, uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima.

Dan vojnih veterana u svim organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obeležava se u skladu sa propisanim merama zaštite od infekcije korona virusom.

Komentara: 0


#   Prokuplje   NATO bombardovanje   veterani   Vojska Srbije   Ratko Pavlović Ćićko kasarna   Dan veterana
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima