Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kad god treba, tu su inžinjerija i demineri

rssBookmark and Share

Prokuplje 06.11.2019. Južna Srbija Info

U kasarni “Ratko Pavlović Ćićko”, 310. inžinjerijski bataljon obeležio je Dan inžinjerije. Pored predstavnika Vojske Srbije, svečanosti su prisustvovali i načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović sa saradnicima, starešina crkve Sveti Prokopije Nikola Ilić, kao i predstavnici javnog, privrednog, društvenog i kulturnog života našeg grada.

Kad god treba, tu su inžinjerija i demineri

Čestitajući oficirima i vojnicima Dan inžinjerije, komandant kasarne u Prokuplju i 310. inžinjerijskog bataljona, major Borko Bućković, rekao je da su inžinjerijske jedinice u Kraljevini Srbiji formirane 6. novembra 1865. godine.

-Od formiranja do danas, pripadnici inžinjerije su u svim ratovima  svoju organizaciju, angažovanje i potrebu prilagođavali potrebama drugih rodova. Danas je inžinjerija savremeni intervidovski, tehnički opremljen rod, osposobljen za izvršavanje svih postavljenih zadataka i svojim angažovanjem daje pun doprinos izgradnji operativnih sposobnosti Vojske Srbije, rekao je major Bućković i dodao da su pripadnici ovog bataljona, i ove godine bili angažovani širom Srbije.

Prema njegovim rečima, u periodu od 6. maja do 30. oktobra ove godine, pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona razminirali su i uklonili neeksplodirana ubojita sredstva na Aerodromu “Dubinje” kod Sjenice sa površine od 160.793 metra kvadratna. Na ovom lokalitetu, pronađena je i uništena 71 kasetna bomba.

-Na poligonu “Borovac”, uspešno je realizovana taktička vežba “Stena 04”. Ciklus osposobljavanja četa opšte namene, uspešno je realizovan. Za izvođenje mnogih inžinjerijskih radova, na mnogim lokalitetima, pripadnici bataljona utrošili su 1.800 sati i prešli oko 21.000 kilometara sa motornim vozilima, rekao je Bućković.

Čestitajući svim pripadnicima bataljona Dan inžinjerije, načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović izjavio je da je vojska uvek bila, i biće, uz narod.

-I narod je uvek uz svoju vojsku, naglasio je Aranđelović.-Izuzetno je zadovoljstvo prisustvovati jednoj ovakvoj svečanosti. Impresioniran sam mehanizacijom i opremom pripadnika inžinjerijske jedinice koja je bila izložena u krugu prokupačke kasarne. Međusobno razumevanje rukovodstva Grada Prokuplja, oficira i vojnika Vojske Srbije, uvek je bilo na zavidnom nivou. Kada nam trebaju njihove usluga, uvek su spremni da pomognu, rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.Za doprinos u razvoju 310. inžinjerijskog bataljona, dodeljena su prigodna priznanja, koja su dobili i Milan Aranđelović i Aleksandar Simonović.

Komentara: 0


#   Prokuplje   kasetne bombe   Kopnena vojska   Aleksandar Simonović   Vojska Srbije   Inžinjerijski bataljon Prokuplje   Ratko Pavlović Ćićko kasarna   demineri   Milan Aranđelović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima