Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Прокупљу обележана 105. годишњица Топличког устанка

rssBookmark and Share

Прокупље 27.02.2022. Јужна Србија Инфо

Уз највеће државне и војне почасти, полагањем венаца на споменик Топличанима палим у Првом светском рату, јуче је у Прокупљу обележана 105. годишњица Топличког устанка.

У Прокупљу обележана 105. годишњица Топличког устанка

На споменик Топличким јунацима  венце су положиле делегације Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања на челу са  државним секретаром Миодрагом Капором, делегација Војске Србије коју је предводио командант Копнене војске Србије генерал потпуковника Милосав Симовић, представници Министарства одбране, Полиције, Топличког управног округа, представници Града Прокупља, представници Савеза ратника од 1912 до 1918 године, као и бројна борчака удружења и организације.

Обраћајући се присутнима Миодраг Капор је рекао да му је велика част да на овом месту са грађанима Прокупља присуствује обележавању тако великог и важниог датума за српску историју.

– Пре 105 година Европа и цео свет по први пут су сазнали да у Србији постоје области које се зову Топлица, Јабланица и Пуста река ,области из којих се храбар и непоколобљив народ подигао на оружје јер неда своју земљу, свој језик и своје синове у бугарску војску, рекао је Капор .

Он је подсетио да је то уједно био и једини оружани отпор народа окупатору  целој поробљеној Европи..

-Српски устаници су пружили пример војне тактике јунаштва и борбености , устанак је трајао мало више од месец дана али је жестоко уздрмао централне силе условљавајући их да повуку борбене снаге са других ратишта, што је помогло ослободиоцима да брже и лекше дођу до циља, до коначног ослобођења Србије од окупатора, нагласио је Капор.

Он је истакао да је тада преко 30. 000 војника повучено са Солунског ,Источниог и других фронтова и да је управо то повлачење помогло да се убрза пораз окупатора.

Такође је додао да је одмазда над цивилима  бугарских окупатора била затррашујућа, па је тако према аустроугарским изворима, у тој одмазди убијено око 20 000 људи.

-Због херојства наших предака дужни смо да их као њихови потомци славимо онако како славимо и косовске јунаке цара Лазара , Југовиће, Обилића, па војводу Мишића, Милунку Савић, истакао је Капор и додао да је у свим историјским дешавањима и ратовима народ Топлице  увек био први и због тога су и његове жртве биле највеће.

-Данас су пред нама нове борбе за економски напредак, за просперитет, образованје и културу, борба против беле куге и многе друге, рекао је Капор и наставио да су иако без оружја оне  исто тако важне и обавезују да се ујединемо и изборимо да Србија буде земља  знања, културног просперитете и земља која је слободна и јака да сама одређује правац своје будућности.

-Не смемо дозволити да нам дневне несугласице руше јединство и снагу сада када су пред нама овако важни и битни задатци и овако велике борбе казао је Капор и нагласио да се нада да омладина  неће имати прилику да своју отадџбину брани оружјем али да се Србија брани и чашћу, поштењем, знањем, васпитањем, и радом, закључио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање,  борачка и социјална питања Републике Србије Миодраг Капор.

Заменик градоначелника Прокупља Мирослав Антовић је поздрављајући уважене госте и многобројне грађане Прокупља подсетио да је присилна регрутација Топличана у бугарску војску изазвала подизање Топличког устанка који је био спонтани отпор окупаторском терору над народом .

-Храброст и одлучност устаника учинила је да Топлица постане славна широм поробљене Европе и целог света и да покаже свима да слобода нема цену, као и да се она плаћа сопственом  крвљу и животом, рекао је Антовић.

-Кад год је Србија звала Топличани су се одазивали не питајући за цену и тако је било у свим ослободилачким ратовима. Зато су јунаци Топличког устанка, јунавци “Гвозденог пука” дали најбољи пример младим генерацијама и поколењима која долазе. Показали су нам  како се жртвује за слободу и отаџбину и како се супроставља далеко моћнијем непријатељу. Због свега тога ми имамо обавезу да никада не заборавимо колика је била висока цена наше данашње слободе.

Из ратова смо излазили као победници али нам се често дешавало да мирнодопске битке губимо, зато смо сада преузели веклики задатак да успешно као и наше славне војсковође кооје су добијале битке ми градимо бољу биудућност и идемо путем економског развоја. То смо показали у претходним годинама када смо отворили нова радна места уредили школе вртиће и болнице и обезбедили да нам се деца рађају, расту и школују се. Ми уређујемо путеве и градимо нове који нас спајају са светом и гарантују нам напредак Топлице, подвукао је заменик градоначелника Прокупља Мирослав Антовић.

Организатор данашње церемоније је био Одбор Владае Републике Србије за негованје традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Прокупљем.

У уметничком програму учествоваоо је хор цркве Свети Прокопије и глумац прокупачког позоришта “Хранислав Драгутиновић” Срђан Живковић са “Обраћањем команданта Топличког устанка Косте Војиновића бугарском поручнику Генчеву.

Данас је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор већнику града Прокупља за културу Милици Ерић уручио признање Владе Републике Србије.

-Велика ми је част и задовољство што на данашњи дан, историјски значајан за мој град, држим у руци признање за изузетан допринос у  припреми и реализацији државног програма обележавања годишњице историјских догађаја, ослободилачких ратова, додељено од Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Србије. Драго ми је да су у мени препознали особу која је за очување традиције у области културно историјских догађаја и што сам једним делом допринела томе. Морамо чувати идентитет и историју како би будућа покољења знала да су слобода земље и њеног народа најузвишенији циљеви, истакла је Милица Ерић.


#   Прокупље   Топлица река   Милица Ерић   Милосав Симовић   Топлички устанак   Министарства за рад запошљавање   борачка и социјална питања
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима