Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У свим прокупачким школама свечано обележен Свети Сава

rssBookmark and Share

Прокупље 28.01.2023. Јужна Србија Инфо

У свим школама у Прокупљу данас је свечано обележена школска слава Свети Сава. За ученике и наставнике то је био радни, ненаставни дан јер су уместо часова у свим школама одржане приредбе посвећене српском просветитељу.

У свим прокупачким школама свечано обележен Свети Сава

Прокупачке школе су у преподневним сатима нижи разреди, а касније и старији, сечењем славског колача и приредбама ученика обележиле школску славу, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

У  културно-уметничком програму учествовала су талентована и надарена деца у свим областима, а тим поводом додељене су и награде учесницима са тематских конкурса посвећених Светом Сави и одржани мини концерти и рецитали, као и наступи школских хорова, певачких група и рецитатора.

Славска свечаност је одржана у прокупачкој Гимназији где су прокупачко свештенство, домаћин славе, ђаци и професори пресекли славски колач, а одржана је и славска свечаност на којој су уручене награде најуспешнијима на Светосавском литерарном конкурсу и наступили рецитатори и вокална група са народним, традиционалним и родољубивим песмама.

Свечано је било и у најстаријој прокупачкој Основној школи „Никодије Стојановић –Татко“ где су деца и млађих и старијих разреда најпре имала прославе по одељењима, а након тога је одржана и централна прослава на којој је пресечен славски колач и одржан пригодан свечани програм.

Светог Саву обележили су и ученици Основне школе „Ратко Павловић-Ћићко“, „9.Октобар“, „Милић Ракић –Мирко“, а свечано је било и у средњим школама Пољопривредној, Техничкој, Гимназији и Медицинској школи. Светог Саву обележили су и ученици школе за децу са сметњама у развоју, која носи име нашег највећег просветитеља и хуманисте, као и у Дневном боравку „Сунце“ за децу са посебним потребама.

Свечано је обележена ђачка слава и у прокупачком Дому ученика средњих школа где су након пресецања славског колача на пригодној свечаности наступили ученички хор и рецитатори.

Свети Сава се прослављао и у свим прокупачким издвојеним одељењима основних школа на сеоском подручју.

-Ово је леп начин да се широј јавности представи значај образовања и васпитања јер су у духу Светосавља образовање и васпитање кључни покретачи напретка српског народа, рекао је члан Градског већа задужен за просвету Небојша Раденковић.

Према његовим речима образовање је најважнији сегмент друштва јер подстиче развој знања и вештина и деци и младима усађује љубав према науци, како би на темељу тих стечених знања и образовања касније допринели друштву и радили за своје добро и општу добробит.

Он је у том важном послу истакао велику заслугу наставника, учитеља и васпитача који им преносе знање и раде на очувању правих вредности.

Раденковић је овом приликом честитао славу свим прокупачким ђацима и предавачима, професорима, наставницима и учитељима и свима онима који  раде у школству и пожелео им много успеха у даљем раду са децом.

Такође је  истакао да постоји одлична сарадња између прокупачке локалне самоуправе и руководстава школа што се огледа у све бољим условима за рад, реновираним школама и учионицама.

-Локална самоуправа у Прокупљу и убудуће ће улагати максималне напоре како би обезбедила што више средстава за школство, јер улагање у децу је улагање у будућност и напредак друштва и Србије, казао је Небојша Раденковић.

Свети Сава је утемељивач Српске православне цркве, државе и школства. Сматра се зачетником српске средњовековне књижевности, заштитник је просветних установа. Био је први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник.

Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти, а после полувековне забране у комунистичком режиму, последњих неколико деценија поново се наставило са прослављањем овог празника у школама.


#   Прокупље   школе   Свети Сава
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима