Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U svim prokupačkim školama svečano obeležen Sveti Sava

rssBookmark and Share

Prokuplje 28.01.2023. Južna Srbija Info

U svim školama u Prokuplju danas je svečano obeležena školska slava Sveti Sava. Za učenike i nastavnike to je bio radni, nenastavni dan jer su umesto časova u svim školama održane priredbe posvećene srpskom prosvetitelju.

U svim prokupačkim školama svečano obeležen Sveti Sava

Prokupačke škole su u prepodnevnim satima niži razredi, a kasnije i stariji, sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležile školsku slavu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

U  kulturno-umetničkom programu učestvovala su talentovana i nadarena deca u svim oblastima, a tim povodom dodeljene su i nagrade učesnicima sa tematskih konkursa posvećenih Svetom Savi i održani mini koncerti i recitali, kao i nastupi školskih horova, pevačkih grupa i recitatora.

Slavska svečanost je održana u prokupačkoj Gimnaziji gde su prokupačko sveštenstvo, domaćin slave, đaci i profesori presekli slavski kolač, a održana je i slavska svečanost na kojoj su uručene nagrade najuspešnijima na Svetosavskom literarnom konkursu i nastupili recitatori i vokalna grupa sa narodnim, tradicionalnim i rodoljubivim pesmama.

Svečano je bilo i u najstarijoj prokupačkoj Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović –Tatko“ gde su deca i mlađih i starijih razreda najpre imala proslave po odeljenjima, a nakon toga je održana i centralna proslava na kojoj je presečen slavski kolač i održan prigodan svečani program.

Svetog Savu obeležili su i učenici Osnovne škole „Ratko Pavlović-Ćićko“, „9.Oktobar“, „Milić Rakić –Mirko“, a svečano je bilo i u srednjim školama Poljoprivrednoj, Tehničkoj, Gimnaziji i Medicinskoj školi. Svetog Savu obeležili su i učenici škole za decu sa smetnjama u razvoju, koja nosi ime našeg najvećeg prosvetitelja i humaniste, kao i u Dnevnom boravku „Sunce“ za decu sa posebnim potrebama.

Svečano je obeležena đačka slava i u prokupačkom Domu učenika srednjih škola gde su nakon presecanja slavskog kolača na prigodnoj svečanosti nastupili učenički hor i recitatori.

Sveti Sava se proslavljao i u svim prokupačkim izdvojenim odeljenjima osnovnih škola na seoskom području.

-Ovo je lep način da se široj javnosti predstavi značaj obrazovanja i vaspitanja jer su u duhu Svetosavlja obrazovanje i vaspitanje ključni pokretači napretka srpskog naroda, rekao je član Gradskog veća zadužen za prosvetu Nebojša Radenković.

Prema njegovim rečima obrazovanje je najvažniji segment društva jer podstiče razvoj znanja i veština i deci i mladima usađuje ljubav prema nauci, kako bi na temelju tih stečenih znanja i obrazovanja kasnije doprineli društvu i radili za svoje dobro i opštu dobrobit.

On je u tom važnom poslu istakao veliku zaslugu nastavnika, učitelja i vaspitača koji im prenose znanje i rade na očuvanju pravih vrednosti.

Radenković je ovom prilikom čestitao slavu svim prokupačkim đacima i predavačima, profesorima, nastavnicima i učiteljima i svima onima koji  rade u školstvu i poželeo im mnogo uspeha u daljem radu sa decom.

Takođe je  istakao da postoji odlična saradnja između prokupačke lokalne samouprave i rukovodstava škola što se ogleda u sve boljim uslovima za rad, renoviranim školama i učionicama.

-Lokalna samouprava u Prokuplju i ubuduće će ulagati maksimalne napore kako bi obezbedila što više sredstava za školstvo, jer ulaganje u decu je ulaganje u budućnost i napredak društva i Srbije, kazao je Nebojša Radenković.

Sveti Sava je utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva. Smatra se začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, zaštitnik je prosvetnih ustanova. Bio je prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti, a posle poluvekovne zabrane u komunističkom režimu, poslednjih nekoliko decenija ponovo se nastavilo sa proslavljanjem ovog praznika u školama.


#   Prokuplje   škole   Sveti Sava
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima