Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ученици топличких основних школа презентовали пројекат о Палеонтолошкогм локалитету „Пребреза“

rssBookmark and Share

Блаце 02.12.2022. Јужна Србија Инфо

У Народном музеју Топлице у Прокупљу одржана је завршна презентација пројекта о Палеонтолошкогм локалитету „Пребреза“, коју су припремили ученици и наставници основних школа у Топличком округу.

Ученици топличких основних школа презентовали пројекат о Палеонтолошкогм локалитету „Пребреза“

Палеонтолошки локалитет Пребреза заштићено је природно добро као Споменик природе са првом категоријом заштите. Налази се на територији општине Блаце и једини је палеонтолошки локалитет у Србији који је стављен под заштиту Уредбом Владе РС као заштићено природно добро од изузетног значаја.

Под покровитељством Центра за промоцију науке, а у организацији Народног музеја Топлица, овај пројекат већ другу годину за редом окупља младе истраживаче из Прокупља, Блаца, Куршумлије и Житорађе. Презентацији су присуствовали и представници Природњачког музеја у Београду, Драгана Ђурић и Бранко Радуловић, са којима Музеј има веома успешну сарадњу.

-Програми на палеонтолошком локалитету „Пребреза“ реализујемо увек у две фазе. У првој фази са ученицима обилазимо локалитет „Пребреза“, где вршимо истраживања покретном лабораторијом, а након месец дана истраживачког рада самих екипа из основних школа, путем видео презентација, перформанса и квизова, деца показују шта су научила и представљају своје радове, изјавила је виши кустос археолог Народног музеја Топлице, Сања Црнобрња Красић и истакла да се програм реализује уз велику подршку Природњачког музеја у Београду.

Учесници пројекта, млади истраживачи, представили су много разноврсних тема о локалитету „Пребреза“. Они су публику упознали са условима живота у Глувом потоку, остацима фосила, животињском свету, а на крају презентације, учешћем у квизу знања, показали да су успешно савладали све теме и стекли многа знања о овом локалитету.

Руководилац пројекта, арехеолог и сарадник Народног музеја Топлице, Јулка Кузмановић Цветковић је овом приликом истакла да је ове године у реализацији  пројекта учињен још један корак напред.  Учесници су показали велику одговорност и жељу да што боље одговоре на задате теме.

-Занимљиво је колико деца могу да пруже, колико су маштовити и озбиљно прихватају задатке. Ми смо као организатори веома задовољни онимо шта су деца данас показала у презентацијама. У наставку програма планирамо да обиђемо све школе, где ћемо спровести презентацију за што већи број ученика, јер је важно да сви познају овај наш локалитет. Задатак Музеја је да покаже оно чиме се сви поносимо, наше културно и историјско наслеђе, нагласила је археолог Кузмановић Цветковић.

Учесници пројекта, ученици, наставници, сарадници, поводом његове успешне реализације, добили су захвалнице од Народног музеја Топлице у Прокупљу.


#   Блаце   школе   Пребреза   Топлички округ   налазиште   Топлица река   основци   Народни музеј Топлица
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима